Kun ajamme autoa, usein unohdamme, että auton turvallisuus ja suorituskyky riippuvat pitkälti neljästä kosketuspisteestä, jotka autolla on maahan: nimittäin renkaista. Miten renkaiden kunto vaikuttaa auton käyttäytymiseen? Renkaat ovat ensisijaisesti vastuussa auton ohjattavuudesta, pidosta ja turvallisuudesta. Tämä artikkeli käsittelee tarkemmin renkaiden kunnon merkitystä ja kuinka se voi vaikuttaa ajokokemukseesi.

Ajotyyli säästää renkaita

Renkaiden kunto heikkenee ajan mittaan, mutta ajotyyli vaikuttaa merkittävästi renkaiden kulumisnopeuteen. Agressiivinen ajo, äkilliset jarrutukset ja nopea kiihdyttäminen kuluttavat renkaita nopeammin. Sen sijaan tasainen ajo ja ennakoiva ajotapa voivat pidentää renkaiden käyttöikää.

Ohjattavuus vaarassa

Auton ohjattavuus on suorassa yhteydessä renkaiden kuntoon. Kun renkaat alkavat kulua, auton ohjaaminen ja hallinta muuttuvat haastavammiksi, erityisesti huonoissa sääolosuhteissa. Sade, lumi ja jää korostavat entisestään kuluneiden renkaiden heikkouksia, mikä tekee ajamisesta suoraan sanotusti vaarallista. Jos renkaat ovat huonokuntoiset, auton ääritilannekäytös voi olla arvaamatonta ja jarrutusmatkat voivat pidentyä merkittävästi.

Vesiliirron vaara

Kovassa sateessa ajava auto voi saada vesiliirron äkkiä, etenkin jos autossa on huonot renkaatKuva: Rankkasateessa ajava auto voi saada äkkiä vesiliirron, etenkin jos se on varustettu huonoilla renkailla. 

Kuluneilla renkailla on suurempi riski vesiliirtoon. Kun renkaiden urasyvyys vähenee, niiden kyky ohjata vettä pois renkaan alta heikkenee, mikä lisää vesiliirron riskiä. Tämä tarkoittaa, että autosi voi menettää otteensa tienpinnasta, mikä voi johtaa hallinnan menettämiseen. Vesiliirto on yksi yleisimmistä syistä liikenneonnettomuuksiin märillä teillä. Muista tämä myös ostaessasi renkaita.

Älä käytä ikäloppuja ja tarkasta kunto säännöllisesti

Vaikka renkaasi eivät olisikaan kuluneet ulkoisesti, ne voivat silti olla vanhentuneita ja menettäneet osan alkuperäisestä suorituskyvystään. Siksi on tärkeää tarkistaa renkaiden valmistuspäivämäärä ja vaihtaa ne ajoissa. Lisäksi renkaiden kuntoa tulisi tarkastaa säännöllisesti, varsinkin ennen pitkiä matkoja tai huonon sään aikana.

Tarkista ilmapaine säännöllisesti

Renkaiden oikea ilmapaine takaa parhaan mahdollisen pidon tiellä ja maksimoi renkaiden käyttöiän. Liian matala tai liian korkea ilmapaine voi vaikuttaa autosi ajettavuuteen ja polttoaineen kulutukseen. Säännöllinen ilmapaineen tarkistus auttaa tunnistamaan mahdolliset ilmavuodot ja ehkäisemään ennenaikaista kulumista ja koska se vaikuttaa ajettavuuteen vaikuttaa se myös turvallisuuteesi ja auton hallitsemiseen.

Kolikkotesti toimii

Yksi yksinkertainen tapa tarkistaa renkaiden kuluminen on käyttää kolikkoa. Aseta kahden euron kolikko renkaan uraan. Jos hopea osa jää näkyviin, on aika harkita renkaiden vaihtoa. Tämä testi antaa nopean käsityksen renkaidesi kulumisasteesta.

Näihin tunnelmiin voimme vielä lopettaa todeten että, renkaiden kunto on kriittinen tekijä auton suorituskyvylle ja turvallisuudelle. Oikea huolto, säännöllinen tarkastus ja asianmukainen ajotapa auttavat varmistamaan, että renkaasi pysyvät hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Älä aliarvioi renkaiden roolia autossasi. Varmista, että ne ovat aina parhaassa mahdollisessa kunnossa, jotta voit ajaa turvallisesti ja tehokkaasti.

Lähteet:
https://www.is.fi/autot/art-2000007968038.html
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/varoitus-kaikille-autoilijoille-yleinen-ajotapa-voi-heikentaa-jarrujen-toimintaa-salakavalasti/8759508