Auton hankkiminen on suuri investointi ja monet meistä pohtivat, kuinka nopeasti ajoneuvon arvo alkaa laskea heti kaupasta ajaessa. Auton arvon aleneminen vaikuttaa moniin tekijöihin, kuten auton merkkiin, malliin, ikään ja käyttöön. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, kuinka paljon auton arvo todella laskee vuosittain ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen.

Näin paljon autosi arvo laskee vuosittain

Auton arvonalenema alkaa heti, kun lähdet autokaupan pihasta uuden ajoneuvosi kanssa. Tiedon mukaan auton arvo laskee jo ensimmäisen kuukauden aikana noin 3 prosenttia. Vuoden kuluttua tästä hankintahetkestä arvonalenema on jo noin 15 prosenttia. Vaikka tämä voi kuulostaa järkyttävältä, on se autoalalla yleinen ilmiö jota ei voi välttää.

Tampereen yliopistossa vuonna 2017 valmistunut Niina Matilaisen tutkielma tarjoaa syvällisemmän katsauksen aiheeseen. Hänen mukaansa auton arvo alenee aluksi noin 10 prosentin vuosivauhtia ja viidennen vuoden jälkeen keskimäärin 7 prosentin vuosivauhtia.

Taulukko autojen hinnat

Erilaiset automerkit menettävät arvonsa eri tahtiin. Tutkielmasta selviää, että markkinaykkönen, Toyota, piti arvonsa parhaiten, kun taas Citroën menetti arvoaan nopeimmin. Opel, joka esimerkkinä maksoi noin 24 500 euroa vuonna 2015, maksoi 12 890 euroa viisi vuotta myöhemmin.

Mitkä asiat vaikuttavat auton arvon alenemiseen?

Auton arvon alenemiseen vaikuttavat useat tekijät. Ajetut kilometrit, huoltohistoria ja auton merkki ovat tärkeimmät. Mutta myös autonrenkaiden kunto on tärkeää, esimerkiksi kuinka vanhat renkaat autossa on tai kuinka kuluneet ne ovat.
Autojen hintakehitykseen vaikuttaa myös polttoaine: bensiiniautojen arvo laskee tasaista tahtia, mutta dieselautojen hinnat ovat laskeneet negatiivisen keskustelun ja siihen liittyvien uhkien vuoksi.

Sähköautojen hintakehitys on ollut erilainen. Täyssähköautojen hintakehityksestä on vielä aikaista vetää johtopäätöksiä, mutta niiden kysyntä on ollut suurta, mikä on vaikuttanut hintoihin huomattavasti, hinnat eivät laske yhtä nopeasti koska kysyntä on korkeampi.

Huollot ja korjaukset vaikuttavat auton arvoon

Yksi merkittävimmistä tekijöistä auton jälleenmyyntiarvossa on sen huolto- ja korjaushistoria. Ajoneuvo, joka on säännöllisesti ja ammattimaisesti huollettu, säilyttää arvonsa paremmin kuin ajoneuvo, jota ei ole hoidettu yhtä hyvin. Ostajat arvostavat hyvin huollettua autoa, koska se kertoo auton kunnosta ja mahdollisista tulevista korjauksista.

Loppujen lopuksi, auton arvon aleneminen on monimutkainen yhdistelmä eri tekijöitä. On tärkeää ottaa huomioon kaikki nämä seikat harkittaessa auton myyntiä tai vaihtoa.

Lähde:
https://www.aut.fi/tilastot/verotus_hintakehitys_ja_liikennemenot/uuden_ja_kaytetyn_auton_hintakehitys