Kun autoilijat miettivät auton katsastusta, he usein pohtivat, kuinka kauan katsastus kestää? Lyhyt vastaus on noin 15-20 minuuttia.

Tämä artikkeli vastaa tähän kysymykseen syvemmin, löydät paljon lisätietoa katsastukseen liittyvistä aiheista, mitä sinun tulee tarkistaa ennen katsastusta ja mitä tapahtuu jos auton kuntoa ei hyväksytä katsastuksessa.

Milloin voin katsastaa autoni?

Nykyisin autoilijoilla on vapaus valita, milloin haluavat katsastaa ajoneuvonsa. Olitpa sitten hankkimassa uutta autoa ja haluat varmistaa sen liikennekelpoisuuden, tai huomannut katsastusajan lähestyvän, voit suorittaa katsastuksen milloin tahansa. Jos olet ylittänyt määrätyn katsastusajan, on tärkeää muistaa varata aika katsastukseen. Ajoneuvosi viimeisen katsastuspäivän voit tarkistaa helposti Trafin kotisivuilta.

Mitä katsastuksessa tarkistetaan?

Katsastuksessa keskitytään auton turvallisuuteen kuten jarruihin, renkaitten kuntoon, mutta myös ympäristöystävällisyyteen. Katsastuksessa varmistetaan, että auto on turvallinen liikenteessä, tarkistetaan verojen ja vakuutusten voimassaolo sekä seurataan, että ajoneuvon pakokaasut ovat säännösten mukaiset.

  • Ennen katsastusta

    Ennen katsastukseen menoa on hyvä käydä läpi muutamia perusasioita. Valojen ja renkaiden kunto on helppo tarkistaa itse ja renkaiden kulutuspinnan kunto on erityisen tärkeää tarkastaa. Liian kuluneilla renkailla auto saattaa joutua suoraan ajokieltoon nykyisten säädösten mukaan. Mutta yhtäturhauttavaa joutua käymään jälkitarkatuksessa jos yksi polttimo on palanut esimerkiksi parkeista.

  • Auto ei mennyt läpi, mitä nyt?

    Ei syytä paniikkiin! Jos auto ei mene katsastuksesta läpi, se tulee korjata katsastuksessa ilmenneiden puutteiden mukaisesti.  Määräaikaiskatsastuksen jälkeen on yleensä kuukauden verran aikaa tehdä tarvittavat korjaukset. Jos katsastus suoritetaan myöhässä ja auto hylätään, sillä saa ajaa vain lähimpään korjauspaikkaan ja sen jälkeen varattuna aikana jälkitarkastukseen.

  • Saanko korjata puutteet itse?Monet autoilijat miettivät, voivatko he korjata katsastuksessa havaitut puutteet itse. Vastaus on kyllä, mutta tietyin ehdoin. Pienet korjaukset, kuten polttimoiden vaihtaminen tai pienet sähkötyöt, ovat usein sellaisia, jotka voit tehdä itse. Sen sijaan monimutkaisemmat korjaukset, kuten jarrujen säätäminen tai isommat moottorityöt, vaativat usein ammattitaitoa ja erikoistyökaluja. Jos et ole varma omista kyvyistäsi tai tarvittavista työkaluista, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen. On tärkeää muistaa, että turvallisuus on aina ensisijainen tavoite, joten jos et ole varma korjaustöiden laadusta, kannattaa pyytää asiantuntijan apua.

Kuinka kauan katsastus kestää?

Katsastuksen kesto voi vaihdella, mutta yleisesti ottaen prosessi vie noin 15 – 20 minuuttia. Varaamalla ajan etukäteen voit varmistaa, että katsastus sujuu nopeasti eikä sinun tarvitse odottaa turhaan paikanpäällä.

Katsastus on tärkeä osa autoilua ja liikenneturvallisuutta. Se ei ainoastaan takaa, että autosi on turvallinen sinulle, vaan myös muille tiellä liikkujille.

Lähteet:

https://www.traficom.fi/fi/liikenne/autoilijalle/ajoneuvon-katsastus