Renkaiden ikä on merkittävässä roolissa tien päällä liikkumisen turvallisuudessa. Autoilijoiden on tärkeää ymmärtää, että renkaiden kunto on suorassa suhteessa niiden ikään ja kulumiseen. Oikein valittu, huollettu ja säilytetty rengas takaa optimaalisen pidon tiellä, olipa kyse sateesta, lumesta tai kuivasta asfaltista. Mutta mistä tiedämme, milloin on aika hankkia uudet renkaat vanhojen tilalle ja kuinka vanhoilla renkailla voi ajaa?

Renkaiden ikääntyminen ja sen merkitys

Ulkoisesti renkaat saattavat vaikuttaa moitteettomilta, mutta niiden sisäinen rakenne ja kumiseos muuttuvat vuosien varrella. Renkaan kulutuspinnan kumiseos kovettuu ajan myötä, mikä johtaa heikentyneeseen pitoon, erityisesti märillä pinnoilla. Tämä voi johtaa lisääntyneeseen vesiliirron riskiin ja pidemmiksi venyviin jarrutusmatkoihin.

Oikein varastoituina ja asianmukaisesti huollettuina renkaat voivat säilyttää alkuperäiset suorituskykynsä jopa viisi vuotta. Kun olet hankkimassa uusia renkaita, on suositeltavaa tarkistaa renkaiden valmistuspäivämäärä, erityisesti jos kyseessä ovat renkaat, jotka ovat olleet varastossa useita vuosia.

Renkaan käyttöikä ja turvallisuus

Vaikka yksiselitteisen rajan asettaminen renkaan iälle on haastavaa, yleinen suositus on, että renkaan tulisi olla käytössä korkeintaan kuusi vuotta sen käyttöönotosta. Kuitenkin monet ulkoiset tekijät, kuten säilytysolosuhteet, ajotyyli ja ajettu matka, vaikuttavat renkaan kulumiseen ja sen elinikään.

Riippumatta siitä, kuinka paljon renkaita on käytetty, niiden absoluuttinen elinikäraja on kymmenen vuotta niiden valmistumisesta. Jopa vähäisessä käytössä tai kokonaan käyttämättömät renkaat voivat menettää osan alkuperäisistä ominaisuuksistaan tänä aikana.

Renkaan iän tarkistaminen

Jokaisesta renkaasta löytyy DOT-merkintä, joka ilmaisee renkaan valmistuspäivämäärän. Tämä nelinumeroinen koodi antaa sinulle tarkan tiedon renkaasi iästä.

dot merkintä

Renkaiden ikä ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa niiden turvallisuuteen. Urasyvyyden ja kulumisen lisäksi on olennaista ottaa huomioon myös renkaan ikä. Vanhojen renkaiden käyttö lisää riskiä tieliikenteessä. Siksi kun renkaiden ikä alkaa lähestyä suositeltua maksimiaikaa, on viisasta harkita uusien renkaiden hankintaa. Hyvä huomioida että jos olet myymässä autoasi, niin tulee autossa olla hyväkuntoiset renkaat koska se voi vaikuttaa myyntihintaasi sadoilla euroilla.

Renkaiden ikääntyminen on luonnollinen osa niiden elinkaarta. Jotta voimme liikkua turvallisesti teillä, on tärkeää tunnistaa milloin renkaat ovat palvelleet parasta ennen päiväyksensä. Muistetaan investoida turvallisuuteen ja hankkia tarvittaessa uudet renkaat ajoissa.

Lähteet:
https://www.autonrengasliitto.fi/

https://www.stro.se/