Auto ja sen renkaat muodostavat yhden kokonaisuuden, kun taas rengas ja vanne muodostavat ”pyörän”. Renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen, joka takaa auton liikkumisen sujuvasti ja turvallisesti. Tasapainottamattomat renkaat (tai pyörät) eivät ainoastaan vähennä ajomukavuutta vaan voivat myös vaarantaa turvallisuuden ja lisätä polttoaineenkulutusta. Tasapainottaminen on siksi olennainen osa auton ylläpitoa. Tästä syystä on hyvä tietää milloin renkaat pitää tasapainoittaa tai ainakin tarkastaa.

Merkit epätasapainoisista renkaista

Kun renkaat ovat epätasapainossa, on olemassa useita merkkejä, joita kannattaa tarkkailla. Yleisin merkki on auton tärinä, erityisesti tietyissä nopeuksissa. Tämä tärinä voi olla voimakasta ja se voi tuntua ratissa, penkissä ja jopa auton lattialla. Toinen merkki on renkaiden epätasainen kulumisjälki. Jos renkaan toinen puoli näyttää kuluvan nopeammin kuin toinen, se voi olla selkeä indikaattori epätasapainosta. Tällainen epätasainen kulumisjälki voi lyhentää renkaan käyttöikää ja aiheuttaa muita ongelmia ajan mittaan. Oli syy mikä tahansa, niin tämä vaikuttaa renkaasi kuntoon, joka taas voi vaikuttaa autosi käyttäytymiseen.

Ajankohta renkaiden tasapainotukselle

Renkaan tasapainottaminen on tärkeää monissa eri tilanteissa. Esimerkiksi, kun asennetaan uudet renkaat tai kun rengas irrotetaan vanteelta korjausta varten on tasapainotus välttämätöntä, koska renkaan massa voi muuttua grammoilla ja yleensä painot poistetaan rengasta irrottaessa.

Jopa pienet törmäykset, kuten ajaminen kuopan yli, voivat aiheuttaa renkaan epätasapainoa. Tämän takia on sinun hyvä tarkkailla renkaita säännöllisesti ja varmistaa, että ne ovat aina oikein tasapainotetut.

Ohjauskulmien ja tasapainotuksen ero

Vaikka nämä molemmat prosessit liittyvät auton suorituskykyyn ja turvallisuuteen, on tärkeää ymmärtää niiden väliset erot. Ohjauskulmien säätö, eli nelipyöräsuuntaus, varmistaa, että renkaat ovat oikeassa kulmassa tiehen nähden ja että ne kuluvat tasaisesti. Jos huomaat, että ajoneuvosi kallistuu voimakkaasti mutkissa tai kääntäessä, tai jos renkaasi näyttävät kuluvan epätasaisesti, on aika tarkistaa ohjauskulmat.

ohjauskulmien säätö

Auton renkaiden ylläpito on tärkeä osa ajoneuvon yleistä huoltoa ja ylläpitoa. On olennaista ymmärtää renkaiden tasapainotuksen ja ohjauskulmien säädön merkitys ajoneuvon hyvin voinniin, toiminnan ja turvallisuuden kannalta. Tasapainotettu rengas parantaa ajomukavuutta, säästää polttoainekustannuksissa ja pidentää renkaiden käyttöikää. Kun seuraavan kerran tunnet ajoneuvossasi tärinää tai näet epätasaista kulumista renkaissasi, on aika harkita renkaiden tasapainotusta tai ohjauskulmien säätöä. Oletko epävärma kumpi sinun tulee tehdä? Ota yhteyttä lähinpään rengasvertaaseen ja saat varmasti ammattilaisen lausunnon.

Lähde:

https://www.hs.fi/autot/art-2000006074970.html