Ulkomaanmatkan suunnittelu on monelle innostavaa puuhaa. Osana matkan suunnittelua on hyvä ottaa huomioon kohdemaan liikennesäännöt, jos esimerkiksi meinaat vuokrata auton kohdemaastasi. Etenkin, jos olet tottunut ajamaan Suomen kaltaisessa oikeanpuoleisessa liikenteessä, vasemmanpuoleinen liikenne saattaa yllättää jopa kokeneen autoilijan. Tiedon avulla voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä ja tehdä matkastasi turvallisemman sekä vähemmän ressaavan. Mutta missä maissa on vasemmanpuoleinen liikenne? siihen vastaamme pian mutta ennen sitä vähän yleisesti aiheesta.

Vasemmanpuoleinen liikenne – Historian jalanjäljissä

Historiallisesti monet kulttuurit suosivat vasemmanpuoleista liikennettä. Oikeakätisyys on ihmiskunnalle yleistä ja historialliset syyt, kuten miekan käyttö oikealla kädellä, määrittivät tiellä liikkumista. Esimerkiksi hevosen selässä ratsastaessa miekkaa pidettiin oikeassa kädessä ja oli loogista ratsastaa vasemmalla puolella tietä. miekkaa käytettiin yleensä oikeassa kädessä, tämän takia hevosella ratsastettiin vasemmalla, kuten vasemmanpuoleinen liikenne

Kun tutustumme näiden maiden historiaan ja kulttuuriin, huomaamme, että monissa näistä maista vasemmanpuoleinen liikenne juontaa juurensa brittiläiseen kolonialismiin. Monet maat ovat säilyttäneet vasemmanpuoleisen liikenteen itsenäistymisensä jälkeenkin.

Toiset maat ovat kuitenkin vaihtaneet liikennesuuntaa historian saatossa. Esimerkiksi Ruotsi siirtyi vasemmanpuoleisesta liikenteestä oikeanpuoleiseen vasta vuonna 1967, tämä päivä on Ruotsissa tunnettuna ”Dagen H” -päivänä.

Miten sopeutua vasemmanpuoleiseen liikenteeseen?

Uuteen liikennekulttuuriin sopeutuminen vaatii aina hieman aikaa. Tässä lisää vinkkejä vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottumiseen:

  • Merkitse auto: Laita muistutustarra auton kojelaudalle tai tuulilasiin muistuttamaan vasemmanpuoleisesta liikenteestä.
  • Seuraa muita: Jos epäröit, seuraa paikallisia ja heidän liikennekäyttäytymistään.
  • Muista kiertosuunta liikenneympyrässä: Vasemmanpuoleisessa liikenteessä kierretään myös liikenneympyrä vasemmalta.

liikenneympyrä vasemmanpuoleinen liikenne
Kuvassa näemme miten autot ajavat toiseen suuntaan kuin esim. Suomessa.

Maat, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne:

Maailmassa on useita eri kulttuureja ja tapoja, mikä näkyy myös liikennesäännöissä. Tässä jatkettu lista maista, joissa ajetaan vasemmalla:

  1. Australia
  2. Bangladesh
  3. Etelä-Afrikka
  4. Kypros
  5. Hong Kong
  6. Intia
  7. Irlanti
  8. Iso-Britannia
  9. Japani
  10. Malesia
  11. Malta
  12. Mauritius
  13. Namibia
  14. Singapore
  15. Thaimaa
  16. Uusi-Seelanti
  17. … Ja monia muita.

Yhteensä, kuten aiemmin mainittiin, 76 maata ja aluetta ajavat vasemmalla. Vaikka suurin osa maailman maista käyttää oikeanpuoleista liikennettä, on tärkeää tietää ja valmistautua etukäteen, jos suunnittelet matkaa vasemmanpuoleisen liikenteen maahan.

Kun tunnet kohdemaasi liikennesäännöt, voit matkustaa turvallisesti ja nauttia lomastasi huolettomammin. Joten ennen seuraavaa ulkomaanmatkaasi, ota hetki aikaa ja perehdy matkakohteesi liikennesääntöihin.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Oikean-_ja_vasemmanpuoleinen_liikenne

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/11/21/ruotsi-oikeanpuoleiseen-liikenteeseen