Liikenteen maailmassa tieto on valttia. Kun B-ajokortin omistaja istuu ratin taakse on tärkeää tuntea, kuinka monelle henkilölle rekisteröityä ajoneuvoa hän saa ajaa. Yllättävän monet eivät ole täysin selvillä näistä säännöistä. Joten tämän takia haluamme vastata kysymykseen ”kuinka monelle henkilölle rekisteröityä ajoneuvoa B-ajokortin omistaja saa ajaa?”

B-ajokortin rajat ja mahdollisuudet

 

Auto jossa on aivan liikaa henkilöitä

B-ajokortti, yleisesti tunnettu henkilöautokorttina, antaa luvan ajaa ajoneuvoja, joiden kokonaismassa ei ylitä 3 500 kg. Tämän lisäksi ajoneuvossa saa olla kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdeksalle henkilölle.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että B-ajokortilla saa ajaa suurinta osaa henkilöautoista, pakettiautoista ja tietyistä ajoneuvoyhdistelmistä, kunhan ne pysyvät mainituissa rajoissa. Mutta on kuitenkin ”henkilöautoja” joita et saa B-kortilla ajaa.

Yleisiä virhekäsityksiä ja vinkkejä B-ajokorttilaisille

Usein ajatellaan virheellisesti, että jos ajoneuvoluokka on merkitty rekisteritietoihin henkilöautoksi, ajoneuvoa saisi automaattisesti ajaa B-kortilla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tärkeää on aina tarkistaa ajoneuvon suurin sallittu kokonaismassa ja varmistaa, että se ei ylitä 3 500 kg.

Lisäksi, kun kyseessä on perävaunun kytkentä, on olennaista tarkistaa sekä vetoauton että perävaunun kokonaismassa. Miksikö? Koska yhdistelmän kokonaismassan on pysyttävä 3 500 kg:n sisällä, jotta B-ajokortilla ajaminen on sallittua. Perävaunun vetämisessä on vielä muitakin asioita jotka sinun tulee ottaa huomioon, mutta niistä voit lukea enemmän täältä.

Miksi tämä tieto on niin tärkeää?

Liikenteessä turvallisuus tulee aina olla etusijalla. Oikean tiedon hallinta ja sen soveltaminen käytäntöön vähentää onnettomuuksien riskiä. B-ajokortin rajoitusten ymmärtäminen ja noudattaminen ei ole pelkästään lakisääteistä, vaan se on myös vastuullisen kuljettajan merkki. Joten kun seuraavan kerran suuntaat tielle B-ajokortin kanssa, pidä mielessäsi nämä säännöt, tarkista ennen matkaanlähtö että saat ajaa autollasi ja tietenkin aja turvallisesti!

Kaiken tämän jälkeen voimme todeta että liikenteessä, tieto on valttia. Kun tuntee säännöt ja rajat, matka sujuu turvallisemmin ja tehokkaammin. Kuinka monelle henkilölle rekisteröityä ajoneuvoa B-ajokortin omistaja saa ajaa? Nyt tiedät vastauksen ja voit rauhassa ajaa autollasi… Jos se on rajojen sisäpuolella tietysti!

Lähteet:
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/autoilijalle/ajokortti-ja-kuljettajantutkinto

https://www.liikenneopetus.fi/b-luokan-ajokortti/