Ajokortin uusiminen on keskeinen osa liikenneturvallisuutta ja säännöllisen ajokortin uudistamisen avulla varmistetaan, että kuljettajalla on edelleen vaadittavat taidot ja terveydentila ajoneuvon turvalliseen kuljettamiseen. Tämä teksti kertoo milloin ajokortti pitää uusia ja miksi se pitää uusia.

Ajokortin voimassaolo ja uudistamisen syyt

Kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnetyt ajokortit ovat määräaikaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että ne eivät ole voimassa elinikäisesti kuten aiemmin.

  • Henkilöautojen ja muiden vastaavien ajoneuvojen ajokorttien voimassaolo:
    • Ajokortit ovat voimassa 15 vuotta kerrallaan.
    • 65 vuoden iän saavuttamisen jälkeen ajokortti on voimassa enintään 5 vuotta.
  • Kuorma- ja linja-autojen ajokorttien voimassaolo:
    • Ajokortit ovat voimassa 5 vuotta kerrallaan.
    • 68 vuoden iän jälkeen voimassaoloaika lyhenee enintään kahteen vuoteen.

Alla käymme läpi kuorma- ja linja-autojen ajokorttien uusimis vaatimukset tarkemmin. 

Voimassaoloajan muutokset vuoden 2013 alussa

Tämän uuden ajokorttilain voimaantulo toi mukanaan merkittäviä muutoksia ajokorttien voimassaoloon. Vaikka vanhaan ajokorttiin olisi merkitty myöhäisempi voimassaolopäivämäärä, se on voimassa enintään 18.1.2033 saakka.

Kuinka ajokortti uudistetaan?

Kun ajokorttisi voimassaoloaika on lähellä päättymistään on tärkeää toimia ajoissa. Uudistaminen on mahdollista aloittaa jo 6 kuukautta ennen voimassaolon päättymistä. Voit tehdä tämän Ajovarman toimipisteessä tai tietyin edellytyksin Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa. Traficom myös muistuttaa kuljettajia ajokortin uusimisesta kirjeitse.

Terveysvaatimukset ajokortin uudistamisessa

Terveys on keskeinen tekijä ajokortin uudistamisessa. Useissa tapauksissa kuljettajan on toimitettava lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto osana ajokortin uudistamisprosessia.

  • Ryhmän 1 ajokortin haltijat:
    • Lääkärinlausunto vaaditaan, kun uudistetaan ajokortti 70-vuotissyntymäpäivän jälkeen.
  • Ryhmän 2 ajokortin haltijat:
    • 45 vuotta täyttäneiden tulee toimittaa lääkärinlausunto.
    • 68 vuotta täyttäneiden on hankittava laajennettu lääkärinlausunto.

Ajokortin uusimisen kustannukset raskaiden ajoneuvojen kuljettajille

Vuoden 2013 ajokorttilakiuudistus toi mukanaan merkittäviä muutoksia ajokorttien voimassaoloaikoihin Suomessa. Ennen tätä uudistusta ajokortti saattoi olla voimassa jopa puolen vuosisadan ajan. Uudistuksen myötä voimassaoloajat lyhenivät huomattavasti. Ajokortin uusiminen aiheuttaa kuljettajalle useita kustannuksia, mukaan lukien hakemusmaksut, passikuvat ja lääkärinlausunnot. Erityisen huomattavia nämä kustannukset ovat raskaiden ajoneuvojen, kuten C- ja D-luokan ajokorttien, kuljettajille, sillä heidän on uusittava ajokorttinsa kolme kertaa useammin kuin henkilöauton kuljettajien.

Kun otetaan huomioon ajokortin uudistamisen tärkeys sekä siihen liittyvät terveysvaatimukset, on keskeistä pysyä informoituna ja valmistautua ajoissa. Muista aina varmistaa, että ajokorttisi on voimassa ennen kuin astut ajoneuvon rattiin.

Lähteet:

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110386?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=ajokorttilaki
https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/uudista-ajokorttisi