B-luokan ajokortin hankkiminen on monelle nuorelle ensimmäinen askel kohti aikuisuutta ja itsenäisyyttä. Ajokortin myötä maailma avautuu uudella tavalla, ja mahdollisuudet liikkua laajenevat huomattavasti. Mutta mitä B-kortilla saa ajaa? Vastaus on monipuolinen ja tarjoaa laajan kirjon erilaisia ajoneuvoja ja yhdistelmiä.

B-kortin oikeudet tiivistettynä

B-luokan ajokortti:

  • Ajoneuvot, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jotka on suunniteltu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.
  • Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja joissa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg.
  • Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg, mutta yhdistelmän kokonaismassa on enintään 3 500 kg.
  • Sisältää AM/120-, AM/121- ja T-luokkien ajo-oikeudet. Nämä ovat ajokortit seuraaville ajoneuvoille: mopot, mopoautot ja traktorit.

B/96-luokan ajokortti:

  • B/96-yhdistelmän ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja perävaunun kokonaismassa ylittää 750 kg, mutta yhdistelmän kokonaismassa ei ylitä 4 250 kg.

BE-luokan ajokortti:

  • Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg.

Henkilöautosta matkailuautoon

Kuten varmaan huomaat niin B-kortilla saa ajaa monenlaisia ajoneuvoja. Useimmiten ajateltiin, että B-kortti rajoittuisi vain henkilöautoihin, mutta kuten huomaat niin todellisuudessa saa b kortilla ajaa paljon muutakin. Ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jotka on suunniteltu kuljettamaan kuljettajan lisäksi korkeintaan kahdeksan henkilöä, ovat kaikki B-kortin piirissä. Tämä kattaa henkilöautot, pakettiautot ja jopa jotkin matkailuautot.

Perävaunun vetäminen ja ajoneuvoyhdistelmät

Perävaunun vetäminen b kortilla on mahdollista tietyin rajoituksin. Tämä avaa mahdollisuuksia esimerkiksi muutossa, veneen kuljetuksessa tai vaikkapa isompien hankintojen kotiinkuljetuksessa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että sekä vetoauton että perävaunun kokonaismassat vaikuttavat siihen, tarvitaanko lisäkoulutusta tai jopa erillistä ajokorttiluokkaa, kuten esimerkiksi BE ajokorttia.

auto ja pieni asuntovaunu, kuin peräkärry perässä.

Kaiken tämän jälkeen voimme todeta että B-luokan ajokortti on paljon enemmän kuin vain oikeus ajaa henkilöautoa. Se avaa ovet moniin mahdollisuuksiin, mutta tuo mukanaan myös suuren vastuun. Tämän takia on tärkeää tietää tarkasti, mitä ajokortilla saa ajaa ja muistaa noudattaa liikennesääntöjä joka hetki.

 

Lähteet:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/b-ajokortti-ei-oikeuta-vetamaan-mita-tahansa-kevytperavaunua-milla-tahansa-henkiloautolla/8764950
https://www.liikenneturva.fi/kysymykset-ja-vastaukset/mopo-ja-b-kortti/