Kun ajetaan autoa, turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. On monia turvavarusteita, jotka suojaavat kuljettajaa ja matkustajia erilaisissa tilanteissa. Yksi tärkeimmistä on se, joka korjaa kuljettajan tekemät ohjausvirheet kaarteessa ajaessa. Modernit autot ovat täynnä tärkeitä turvavarusteita, mutta mikä auttaa juuri ohjausvirheeseen kaarteessa?

Ajonvakautusjärjestelmä – Vartija kaarteissa

Ajonvakautusjärjestelmä eli ajovakauden hallintajärjestelmä on suunniteltu korjaamaan kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä, erityisesti kaarteessa ajaessa. Jos auto alkaa luistaa tai menettää hallinnan kaarteessa, järjestelmä puuttuu toimintaan säätämällä moottorin tehoa ja jarruja. Näin se pitää auton kulkusuunnan haluttuna ja ehkäisee mahdollisia onnettomuuksia.

Muita merkittäviä turvavarusteita

  • Lukkiutumattomat jarrut (ABS) Lukkiutumattomat jarrut estävät pyörien täyden lukkiutumisen voimakkaassa jarrutustilanteessa, parantaen auton ohjattavuutta ja lyhentäen jarrutusmatkaa. 
  • Aktiiviset pääntuet Onnettomuustilanteissa aktiiviset pääntuet liikkuvat eteenpäin seuraten pään liikerataa. Tämä innovaatio on kehitetty erityisesti vähentämään niskavammojen riskiä ja suojamaan matkustajien selkärankaa. 
  • Automaattinen hätäjarrutus Automaattinen hätäjarrutus on kehittynyt vastauksena kasvaviin onnettomuusmääriin. Järjestelmä toimii automaattisesti, havaiten esteet ja esteeseen törmäämisen riskin, estäen törmäyksen, jos kuljettaja ei reagoi ajoissa. Se on osoittautunut erityisen arvokkaaksi kaupunkiympäristössä, jossa yllättävät tilanteet ovat yleisiä. 
  • Kaistavahti ja kaistalla pysymisen tuki Näillä järjestelmillä pyritään estämään yleinen onnettomuustyyppi: tieltä suistuminen. Kaistavahti tarkkailee tiemerkintöjä ja varoittaa kuljettajaa ääni- tai tärinämerkillä, jos auto on vaarassa ajautua kaistaltaan. Kaistalla pysymisen tuki puolestaan voi aktiivisesti ohjata autoa takaisin oikealle kaistalle. 
  • Kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä Väsymys on yksi yleisimmistä onnettomuuden syistä. Tämä järjestelmä tarkkailee kuljettajan ajotapaa ja käyttäytymistä, varoittaen, jos se havaitsee mahdollisia merkkejä väsymyksestä tai tarkkaamattomuudesta. 
  • Jalankulkijan tunnistus Tämä järjestelmä käyttää kameraa ja muita sensoreita havaitsemaan jalankulkijat, erityisesti pimeässä tai huonossa näkyvyydessä. Se voi varoittaa kuljettajaa tai jopa aktivoida automaattisen hätäjarrutuksen. 
  • Mukautuva vakionopeudensäädin Tämä järjestelmä säätää auton nopeutta automaattisesti, pitäen turvavälin edellä ajavaan ajoneuvoon. Se voi hidastaa tai nopeuttaa autoa liikenteen mukaan.

Turvallinen ajaminen on yhdistelmä taitoa, tietoisuutta ja oikeita varusteita. Ajonvakautusjärjestelmä on erinomainen esimerkki teknologiasta, joka auttaa korjaamaan ihmisen tekemiä virheitä tiellä. Kuitenkin, samalla kun luotamme näihin edistyksellisiin järjestelmiin, on tärkeää olla tietoinen ympäröivästä liikenteestä ja ajaa vastuullisesti. Tien päällä ollaan yhdessä, ja jokaisen turvallisuus riippuu meistä kaikista.

Lähteet:
https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/henkiloautojen-turvatekniikka/

https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/kysy-autoista-mita-turvavarusteita-autossa-tulisi-sailyttaa/