Kun olet liikenteessä ja kohtaat risteyksen, jossa raitiovaunu kulkee, on tärkeää tietää, mitä liikennesäännöt sanovat tällaisista tilanteista. Raitiovaunut ovat osa kaupunkiliikennettä ja niiden turvallinen kulkeminen edellyttää erityisiä sääntöjä autoilijoilta. Seuraavaksi käymme läpi nämä säännöt ja selvitämme, mitä sinun tulisi tehdä risteyksissä kohdatessasi raitiovaunuja.

Raitiovaunun väistäminen on pääsääntö

Ratikkaa kohdatessasi liikenteessä, pääsääntönä on antaa sille esteetön kulku. Kuten laissa sanotaan:
”Raitiovaunulle on annettava esteetön kulku, ellei tässä laissa toisin säädetä.”

Tämä tarkoittaa, että autoilijan on väistettävä raitiovaunua, ellei laissa toisin säädetä. Tämä sääntö pätee erityisesti tasa-arvoisissa risteyksissä, joissa raitiovaunu saapuu risteykseen vasemmalta. Mutta muista myös huomioida liikenteen kulku ja pitää turvaväli aina.

Risteysalueiden huomioiminen

Kun autoilija kääntyy ja ylittää raitiotien, hänen on väistettävä sekä edestä että takaa tulevia raitiovaunuja. Tämä koskee myös liikennevaloilla ohjattuja risteyksiä. Jos sinulle näytetään vihreää nuolta, voit kääntyä ilman raitiovaunujen väistämistä. Muista kuitenkin aina varmistaa, että raitiovaunu ei ole tulossa risteykseen.

Erilaiset raitiovaunuvalot ja opastimet

Raitiovaunuilla on omat liikennemerkit ja valo-opastimet, jotka ohjaavat autoilijoita niiden lähestyessä. Keltaiset vilkkuvat valot varoittavat autoilijoita raitiovaunun lähestymisestä ja tässä vaiheessa sinun tulee olla erityisen varovainen. Kun keltaiset valot palavat yhtenäisesti tai punaiset valot vilkkuvat, sinun on pysähdyttävä. Punaisen valon palaessa yhtenäisesti raitiovaunu on joko risteyksessä tai tulossa siihen, ja sinun on pysähdyttävä ennen risteystä.

Valo-opastimia ei ole jokaisessa risteyksessä ja ne voivat olla poissa käytöstä. Siksi on tärkeää aina tarkkailla raitiovaunuja ja varmistaa, ettei niitä ole tulossa mistään suunnasta, vaikka valo-opastin olisi pois päältä.

Raitiovaunut nyt myös Tampereella

Vaikka raitiovaunut ovat aiemmin olleet tuttuja lähinnä Helsingissä, nyt myös Tampereella on otettu käyttöön raitiovaunuja. Säännöt raitiovaunujen väistämisestä ovat samat kaikkialla Suomessa, tämän takia onkin tärkeää, että autoilijat osaavat noudattaa näitä sääntöjä.

Kohtaamasi risteyksessä, jossa raitiovaunu kulkee, muista pääsääntö: väistä raitiovaunua antaaksesi sille esteetön kulku. Lisäksi tarkkaile erilaisia raitiovaunuvaloja ja opastimia, sekä pidä aina huoli turvallisuudesta liikenteessä. Raitiovaunujen väistämissäännöt ovat tärkeitä kaupunkiliikenteessä ja niiden noudattaminen varmistaa kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden. Toivomme että kysmys ”mitä liikennesäännöt sanovat raitiovaunuista risteyksessä?” on nyt sinulle selkeämpi ja voit rauhassa ajaa jopa raitiovaunujen seassa!

Alta voit nähdä autoliiton videon joka visualisoi raitiovaunujen kulkua ja miten sinun tulee toimia.

Lähteet:
https://www.aamulehti.fi/autojaliikenne/art-2000006970599.html

https://yle.fi/a/3-11260978

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/1981/19810267