Hankkiessasi ajokortin, yksi mahdollinen reitti on suorittaa ajokoulutus opetusluvalla. Tämä vaihtoehto on noussut suosioon sen kustannustehokkuuden ja joustavuuden vuoksi. Mutta mitä maksaa ajokortti opetusluvalla todellisuudessa?

Keskimmääräinen hinta opetusluvalla

Vuonna 2023 hankittavan ajokortin osalta on vaihtoehtoina autokoulu tai opetuslupa. Opetusluvalla ajokortin saaminen voi maksaa suunnilleen 897 euroa, kun taas autokoulussa hinnat alkavat 812 eurosta. Hintatietojen perusteella opetusluvalla suoritettu ajokortti voi olla yhtä kallis kuin autokoulun edullisimmat vaihtoehdot. Opetusluvalla hankitun kortin kokonaiskustannuksiin vaikuttavat kuitenkin myös ajoharjoittelusta aiheutuvat polttoainekulut.

Opetusluvan merkittävä etu on, että ajotunteja voi suorittaa käytännössä rajattomasti ilman lisämaksuja. Jos oppilas ajaa lisäksi perheen normaaleja autoreissuja, jotka joka tapauksessa ajetaan, ei polttoainekustannuksia juuri synny ylimääräisiä. Lisäksi, jos opetetaan useampaa oppilasta, kustannukset ajokorttia kohden pienenevät, sillä auton lisävarusteet tarvitsee asentaa vain kerran.

Kiinteät kulut

taulukko hinnoista ajoharjoitellessa

Opetusluvalla ajaminen – Piilotetut kulut paljastuvat

Ajokortin suorittaminen opetusluvalla näyttäytyy usein houkuttelevana vaihtoehtona sen edullisempien kustannusten vuoksi verrattuna perinteiseen autokouluun. Vuonna 2023 opetusluvan kautta ajokortin hankkimisen kustannukset koostuvat monista eri tekijöistä, joita on tärkeä arvioida kokonaisuutena.

Ensinnäkin, on maksettava ajokorttiluvan hakemisen kustannukset, jotka Liikenteen turvallisuusvirasto Traficom määrittelee. Lisäksi, opetusluvalla ajaminen edellyttää erityisiä varusteita, kuten jarrupoljinta ja lisäpeiliä opettajan puolelle. Myös pakolliset koulutukset, kuten ensiapu- ja riskientunnistamiskurssit autokoulussa, lisäävät kuluja. Vaikka nämä investoinnit vaativat alkuun rahallista panostusta, ne voivat tuoda säästöjä pidemmällä aikavälillä, kun ajatellaan ajotuntien määrää ja niiden hintaa autokouluissa.

Ajoharjoittelun vapaus ja polttoainekulut

Toinen näkökulma opetusluvan hyödyntämiseen liittyy ajoharjoittelun vapauteen ja siihen liittyviin kustannuksiin. Ajotunteja voi opetusluvan puitteissa kerryttää käytännössä rajattomasti, kun taas autokoulussa jokainen tunti on maksullinen. Tämä mahdollistaa perusteellisemman ja omiin aikatauluihin sopeutuvan harjoittelun. Tämä vapaus tuo mukanaan kuitenkin myös polttoainekuluja, jotka voivat nousta merkittäviksi, riippuen harjoittelun määrästä ja ajoreiteistä. Toisaalta, jos harjoitteluajot suoritetaan perheen tavallisten ajoreittien puitteissa, kuten työmatkoilla tai kauppareissuilla, ylimääräisiä polttoainekuluja ei välttämättä juurikaan synny.

Miten vertautuu opetuslupa perinteiseen autokouluun?

Lopulta opetusluvalla hankittu ajokortti tulee maksamaan noin 897 euroa, kun taas autokoulu voi tarjota kortin jopa 812 eurolla. Kuitenkin, kun otetaan huomioon polttoainekulut ja mahdollisuus laajempaan harjoitteluun ilman lisämaksuja, opetusluvalla ajaminen voi silti osoittautua taloudellisesti järkeväksi valinnaksi monille. Jokaisen ajokortin suorittajan on kuitenkin hyvä punnita henkilökohtaiset olosuhteet ja tarpeet: kuinka paljon ajotunteja todennäköisesti tarvitaan, ja kuinka suuri merkitys on ajokortin suorittamisen nopeudella?

Ajokortin rahoitusvaihtoehdot

Vaikka ajokortin hankkiminen opetusluvalla voi olla edullisempaa, on tärkeää muistaa, että kustannukset on silti katettava. Jos käsiraha ei ole välittömästi saatavilla, voi ajokortin raho

ittamiseen harkita erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Monet pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat ajokorttilainoja, jotka on suunniteltu erityisesti ajokortin hankkimisen kustannusten jakamiseksi pidemmälle ajanjaksolle. On tärkeää vertailla lainojen korkoja ja muita ehtoja, jotta löytyy edullisin ja sopivin rahoitusmuoto.

Lisäksi jotkut autokoulut tarjoavat maksusuunnitelmia, joiden avulla kustannukset voidaan jakaa useammalle kuukaudelle. Tämä voi olla kätevä vaihtoehto, mikäli ajokortin hankkiminen kiireellisesti on tärkeää, mutta välitöntä suurta kertamaksua halutaan välttää.

Valitessasi opetusluvan ja autokoulun välillä, tulee ottaa huomioon niin henkilökohtaiset oppimistarpeet, taloudellinen tilanne kuin ajokortin suorittamiseen käytettävissä oleva aika. Opetuslupamenetelmä voi tarjota joustavuutta ja säästöä niille, jotka voivat hyödyntää perheenjäsenten tai ystävien apua ajoharjoittelussa, sekä sijoittaa aikaa kattavaan omatoimiseen harjoitteluun. Toisaalta, autokoulun strukturoitu opetus ja asiantuntijoiden apu voivat olla arvokkaita erityisesti niille, jotka arvostavat nopeaa ja tehokasta oppimisprosessia. Kumpikin vaihtoehto voi olla oikea erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin – tärkeintä on valita omaan elämäntilanteeseen ja oppimistyylille parhaiten sopiva polku.

Lähteet:

https://ajokortti-info.fi/fi/ajokortin-hankkiminen/opetuslupa

https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/hae-opetuslupaa