Katsastus on välttämätön osa auton huoltoa ja keskeinen tekijä liikenneturvallisuuden varmistamisessa. Sen aikana tarkastetaan, että ajoneuvo on sekä teknisesti että turvallisuuden näkökulmasta kunnossa ja täyttää kaikki voimassa olevat säännöt ja määräykset. Mutta auton katsastamiseen liittyy monia kysymyksiä, erityisesti siitä, kuinka usein auto pitää katsastaa.

Katsastusväliin vaikuttavat auton ikä ja kunto ja näiden seikkojen ymmärtäminen auttaa pitämään autosi ajokunnossa ja liikenteessä turvallisena.

Katsastuksen Aikataulu – Yksinkertaistettuna

Suomessa uudet henkilö- ja pakettiautot, joita käytetään pääasiassa yksityisiin tarkoituksiin, tulee katsastaa ensimmäistä kertaa kun niiden ikä saavuttaa neljä vuotta. Tämän ensimmäisen katsastuksen jälkeen on tärkeää pitää mielessä, että auto on käytävä katsastamassa säännöllisesti kahden vuoden välein, kunnes se saavuttaa kymmenen vuoden iän.

taulukko katsastus ajoista kuukausittain

Kun auto ylittää kymmenen vuoden rajan, katsastuksen tiheys muuttuu ja auto on katsastettava vuosittain sen varmistamiseksi, että se täyttää tieliikenteen turvallisuusvaatimukset. On kuitenkin syytä huomata, että tietyillä ajoneuvotyypeillä, kuten arvokkailla museoautoilla tai suurilla raskailla ajoneuvoilla, saattaa olla erityisiä katsastussääntöjä. Tämä johtuu niiden ainutlaatuisesta luonteesta tai erityisistä käyttöolosuhteista, joten auton omistajan on hyvä olla perillä näistä erityisehdoista ja niiden mahdollisista vaikutuksista katsastusväliin.

Varhennettu tai myöhennetty katsastus

Usein kysytään, voiko auton katsastaa etu- tai jälkikäteen. Vastaus on kyllä. Katsastus on mahdollista suorittaa myös ennen määräaikaa. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin, jos omistaja haluaa siirtää katsastusajankohtaa sopivampaan aikaan. Esimerkiksi kesäauton katsastus voidaan ajoittaa kesäkaudelle. Jos katsastus suoritetaan ennen määräaikaa, seuraava katsastusaika lasketaan uuden katsastuspäivämäärän mukaan. Jos taas katsastus viivästyy, se tulee suorittaa mahdollisimman pian, mutta myöhästyneestä katsastuksesta voi seurata sanktioita.

Katsastusajan tarkistaminen

Katsastusajan voit tarkistaa monin eri tavoin. Katsastustodistuksesta, rekisteröintitodistuksesta tai käyttämällä verkkopalveluita, kuten Trafin palvelua, voit saada selville ajoneuvosi tarkan katsastuspäivämäärän. On suositeltavaa tarkistaa nämä päivämäärät hyvissä ajoin, jotta välttyy ylimääräisiltä ongelmilta tai seuraamuksilta.

Auton säännöllinen katsastaminen on paitsi lakisääteinen velvollisuus, myös keskeinen osa vastuullista autoilua. Se ei ainoastaan lisää liikenneturvallisuutta, vaan myös auttaa ylläpitämään auton arvoa ja varmistamaan sen sujuvan toiminnan. Muistathan tarkistaa omien ajoneuvojesi katsastusajankohdat ja pitää huolta siitä, että auto on aina hyvässä kunnossa ja valmis liikenteeseen.

Lähteet:
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/katsastusajankohdat-ajoneuvoluokittain

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1992/19921702