Moottoriöljy on auton moottorin elinehto. Se voitelee moottorin liikkuvia osia, pitää lämpötilan kurissa ja suojaa kulumiselta. Jos autostasi loppuu öljy, seuraukset voivat olla vakavia ja kalliita. Siksi on tärkeää ymmärtää, mitä tapahtuu, kun öljy loppuu, ja miten voit välttää tällaisen tilanteen.

Öljyn merkitys moottorin elämässä

Moottoriöljy on kuin veri autosi moottorin suonissa. Se voitelee moottorin osia, estäen niitä hankautumasta toisiinsa ja vähentäen kitkaa, mikä auttaa moottoria toimimaan tehokkaasti. Öljy myös jäähdyttää moottoria, suojaten sitä ylikuumenemiselta ja poistaa epäpuhtauksia ja metallin palasia, jotka voivat kerääntyä moottorin sisälle.

Moottorin kohtalokas hetki öljyn loppuessa

Jos moottoriöljy loppuu kokonaan, seuraukset voivat olla tuhoisat. Moottorin sisäiset osat alkavat hankautua suoraan toisiaan vasten ilman voitelua, mikä johtaa kulumiseen, vaurioihin ja lopulta moottorin täydelliseen hajoamiseen. Moottorin ylikuumeneminen on myös yleinen seuraus öljyn puuttumisesta, mikä voi johtaa vakaviin mekaanisiin vaurioihin ja mahdollisiin tulipaloihin.

Öljyvalo ja muut ilmoittajat

Öljyvalon syttyminen kojetauluun on vakava varoitusmerkki. Se voi viitata öljynpaineen puutteeseen, öljyvuotoon, vialliseen pumppuun tai riittämättömään öljymäärään. Jos kohtaat tämän tilanteen, pysäytä auto välittömästi ja ryhdy toimiin. Tarkista moottoriöljyn määrä ja täytä tarvittaessa. Jos öljyvalo ei sammu öljyn lisäämisen jälkeen, se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta, joka vaatii ammattilaisten huomiota.

Kun autosi öljyvalo syttyy on tärkeää ymmärtää, onko kyseessä keltainen vai punainen valo, sillä niiden merkitykset eroavat toisistaan huomattavasti.

Keltainen öljyvalo 

Kun näet keltaisen öljyvalon syttyvän, se viittaa yleensä siihen, että autossasi on liian vähän öljyä, tyypillisesti noin yhden litran verran. Tällöin on turvallista ajaa auto lähimmälle pysähdyspaikalle tarkistamaan ja lisäämään moottoriöljyä. Öljyn lisäämisen jälkeen, kun öljytaso on mittatikun mukaan riittävä ja moottorista ei kuulu outoja ääniä joita et tunnista, voit jatkaa matkaasi.

Punainen öljyvalo 

Jos autossasi syttyy punainen öljyvalo, se on merkki vakavasta ongelmasta, kuten liian alhaisesta moottoriöljyn paineesta. Tämä tilanne voi johtaa vakaviin moottorivaurioihin. Punaisen öljyvalon syttyessä on tärkeää sammuttaa moottori heti. Älä jatka ajamista, jos öljytikku osoittaa, ettei öljyä ole lainkaan tai jos öljyvalo pysyy päällä öljyn lisäämisen jälkeen. Tällöin on mahdollista, että moottorissasi on jokin muu vika, joka vaatii ammattilaisen tarkastusta.

Lyhyesti sanottuna, keltainen öljyvalo on varoitus, joka vaatii tarkistusta ja mahdollisesti öljyn lisäämistä, kun taas punainen öljyvalo osoittaa välitöntä huoltoa vaativan ongelman.

Mitä tehdä jos öljyvalo syttyy?

Kun kojelaudan öljyvalo syttyy, toimi nopeasti mutta rauhallisesti. Pysäytä auto turvalliseen paikkaan ja sammuta moottori. Tarkista öljytaso ja lisää öljyä, jos tarpeen. Jos öljyvalo ei sammu lisäyksen jälkeen, tai jos havaitset muita varoitusmerkkejä, kuten epätavallista ääntä moottorista, älä aja autolla. Ota yhteys ammattilaiseen ja hanki apua.

öljyvalo kuvassa merkattuna

Öljyn tarkistus ja vaihto – Ennaltaehkäisevä turva

Paras tapa välttää öljyn loppumisen aiheuttamat vauriot on säännöllinen öljyn tarkistus ja vaihto. Tarkista öljytaso vähintään kerran kuukaudessa ja ennen pitkiä matkoja. Varmista, että käytät oikeantyyppistä öljyä autollesi ja noudata valmistajan suosittelemia öljynvaihtovälejä.

Näin tarkistat öljytason itse

  1. Pysäköi auto tasaiselle alustalle ja sammuta moottori:
    • Varmista, että auto on täysin pysähtynyt ja moottori on sammutettu.
  2. Anna moottorin jäähdyttyä:
    • Odota noin 5 minuuttia, jotta öljy ehtii laskeutua öljypohjaan.
  3. Etsi öljytikku:
    • Avaa konepelti ja etsi öljytikku, joka on usein merkitty keltaisella tai punaisella kahvalla.
    • Tunnistat tikun myös ”OIL” -tekstillä tai öljykannun kuvalla.
  4. Pyyhi öljytikku:
    • Vedä tikku ulos ja puhdista se nukkaamattomalla rätillä tai pyyhkeellä.
  5. Mittaa öljytaso:
    • Työnnä puhdas tikku takaisin paikalleen.
    • Vedä se jälleen ulos ja tarkasta öljyn taso.
    • Öljyn tulisi olla tikun merkintöjen välissä, mieluiten lähellä ylärajaa.
  6. Tarkista öljyn laatu:
    • Tarkasta öljyn väri; uusi öljy on kullanruskeaa, vanhempi öljy mustaa.
    • Jos öljy tuntuu likaiselta tai näyttää maitomaiselta/vaahtoiselta, se voi tarvita vaihtoa tai olla merkki vakavammasta ongelmasta.
  7. Lisää öljyä tarvittaessa:
    • Jos öljytaso on alhainen, lisää öljyä ohjeiden mukaisesti.
    • Tarkista autosi käyttöohjeesta suositeltava öljylaatu ja lisäysmäärä.
  8. Tarkista öljytaso uudelleen:
    • Anna öljyn valua takaisin moottoriin noin minuutin ajan.
    • Toista mittausprosessi varmistaaksesi, että öljytaso on nyt optimaalisella tasolla.
  9. Sulje konepelti ja kirjaa ylös öljynlisäys:
    • Muista kirjata ylös öljynlisäys ja tarkistuspäivämäärä autosi huoltokirjaan.
  10. Pidä öljyä varalla:
    • Säilytä aina autossasi ylimääräinen litra suositeltua moottoriöljyä hätätilanteita varten.

Tässä joku tarkistaa juuri öljyt autosta

Auton moottoriöljyn loppuminen on vakava tilanne, joka voi johtaa merkittäviin vaurioihin ja kalliisiin korjauksiin. Säännöllinen öljyn tarkistus ja vaihto ovat avainasemassa moottorin terveyden ylläpidossa. Jos kohtaat öljyyn liittyviä ongelmia, toimi nopeasti ja harkiten, jotta vältät suuremmat ongelmat. Muista, että autosi moottorin hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin itse ajoneuvon ulkonäkö tai suorituskyky.

Lähteet:
https://www.is.fi/autot/art-2000006504333.html

https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/ff87c7e0-4258-4a33-b5ce-be6fe22e66cf