Renkaan elinkaaren päättyessä on vastuullista ja ekologista kierrättää ne asianmukaisesti. Renkaat kuluvat monien tekijöiden takia, kuten ajo-olosuhteiden, ajotyylin ja renkaan laadun vuoksi. Vaikka laissa on määräyksiä minimiurasyvyydestä, turvallisuussyistä on tärkeää vaihtaa renkaat ajoissa. Kun renkaat ovat tulleet tiensä päähän on oleellista tietää, mihin käytetyt renkaat tulisi toimittaa.

Mihin käytetyt renkaat voi viedä kierrätettäväksi?

Käytetyt renkaat ovat osa laajempaa kierrätysjärjestelmää. Nykylain mukaan voit viedä vanhat renkaasi maksutta renkaiden myyjälle silloin, kun ostat uudet renkaat. Lisäksi monet kunnat ja jätehuoltoyhtiöt ylläpitävät erillisiä rengaskierrätyksen vastaanottopisteitä, jonne voit toimittaa vanhat renkaasi.

Mitkä renkaat kelpaavat kierrätykseen?

Suomessa kierrätykseen kelpaavat lähes kaikki renkaat, riippumatta ajoneuvotyypistä. Tarkoittaen siis esimerkiksi henkilöauton, kuorma-auton, moottoripyörän ja muiden kulkuneuvojen renkaat.

Voiko renkaat palauttaa vanteilla?

Rengaskierrätyksessä on tärkeää erottaa renkaat ja vanteet toisistaan. Useimmat kierrätyspisteet ottavat vastaan vain vanteettomat renkaat. Jos sinulla on vanhoja renkaita, jotka ovat vielä vanteillaan, paras vaihtoehto on kääntyä paikallisen rengasliikkeen puoleen, joka voi auttaa vanteiden irrottamisessa sekä kierrätyksessä.

Paljonko renkaiden kierrätys maksaa?

Yleensä renkaiden kierrätyskustannukset katetaan kierrätysmaksulla, joka lisätään uuden renkaan hintaan ostohetkellä. Tämä järjestelmä takaa, että renkaiden kierrätyksen kustannukset jaetaan tasaisesti kaikkien renkaiden käyttäjien kesken eikä veronmaksajien yleisenä taakkana. Se olisi aika kurjaa, jos ostat käytetyn auton ja joudut maksamaan kierrätysmaksun kun vaihdat kuluneet renkaat uusiin.

Mitä tapahtuu vanhoille renkaille käytön jälkeen?

Vanhat renkaat ovat arvokas resurssi. Ne voidaan uusiokäyttää esimerkiksi pinnoittamalla, tai ne voidaan murskata ja käyttää erilaisissa sovelluksissa, kuten leikkipaikkojen pehmusteena tai tiemateriaalina. Lisäksi renkaat ovat myös potentiaalinen energialähde ja niitä voidaan polttaa energiantuotantoon soveltuvissa laitoksissa.
Leikkipaikka jossa on käytetty vanhoja renkaita innovatiivisesti

Kuva: Esimerkki miten vanhoja renkaita voidaan käyttää leikkipaikalla

Millaiseen tarkoitukseen kierrätettyjä renkaita käytetään?

Kierrätetyt renkaat ovat monikäyttöisiä. Niiden materiaalia voidaan käyttää esimerkiksi uusissa rakennusprojekteissa, tiepinnoitteissa tai leikkikenttien alustoissa. Renkaan kumimateriaali on myös arvokas energianlähde ja sitä voidaan hyödyntää erityisissä polttolaitoksissa energiantuotantoon.

Renkaiden asianmukainen kierrätys on vastuullisen kuluttajan valinta ja ”velvollisuus”. Vaikka renkaan kuluttajalla ei ole laissa määriteltyä kierrätysvelvollisuutta, jokaisen kannattaa ajatella sekä omaa turvallisuuttaan että ympäristöä jonka jätämme tuleville sukupolville. Kun renkaat tulevat elinkaarensa päähän, mihin käytetyt renkaat sitten menevät? Onneksi meillä on järjestelmiä, jotka tekevät renkaiden kierrätyksestä sekä tehokasta että vaivatonta.

Lähteet:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomessa-alettu-hyodyntaa-vanhoja-autonrenkaita-uudella-tavalla-tata-kaikkea-kumista-saadaan/8684548

https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/jatteet/autonrengas/