Bensiinin kulutuksen ymmärtäminen on tärkeää jokaiselle autoilijalle. Tämä kysymys on erityisen merkittävä nykyisessä taloudellisessa ilmapiirissä, jossa polttoaineen hinnat vaihtelevat ja ympäristötietoisuus on korkealla. Keskitymme tässä artikkelissa siihen, miten voit arvioida autosi bensankulutusta ja miten tämä vaikuttaa autoilukustannuksiisi.

Bensankulutuksen perusteet

Auton bensankulutus riippuu monista tekijöistä, kuten auton mallista, ajotavasta ja reitin olosuhteista. Yleisesti ottaen kulutus ilmoitetaan litroina sadalla kilometrillä (l/100km). Tämän arvon laskeminen on suhteellisen yksinkertaista. Tarvitset vain tietää, kuinka monta litraa bensiiniä auto kuluttaa tietyllä matkalla. Esimerkiksi, jos auto kuluttaa 12 litraa bensiiniä 225 kilometrin matkalla, kulutus on 5,33 l/100km.

Jos et jaksa, kerkeä tai halua itse laskea, käytä meidän laskuria jonka löydät tästä alta. Sillä voit laskea kuinka paljon keskimääräinen kulutus on, hinnan ja sen jälkeen jakaa sen matkailijoiden kesken! Meillä on myös kattavampi artikkeli juuri polttoaineen kulutuksen laskemisesta. 

 

Autoilun kulutus- ja bensalaskuri

Auton kulutuslaskuri (l/100km)

Laske autosi keskimääräinen kulutus litroina sadalla kilometrillä.

Bensalaskuri

Arvioi matkan polttoainekustannukset annetun kulutuksen perusteella.

Bensakulujen jakaminen

Jaa bensakustannukset halutulle henkilömäärälle.

”Aja ja säästä” – Taloudellinen ajo

Taloudellinen ajo voi merkittävästi alentaa polttoaineen kulutusta. Tähän kuuluu muun muassa ennakoiva ajaminen, korkeampien vaihteiden käyttö, renkaiden oikea ilmanpaine, ylimääräisen painon välttäminen ja ilmastoinnin harkittu käyttö. Säännölliset huollot ja reittien huolellinen suunnittelu ovat myös avainasemassa.

Miten autoilijan tulisi toimia?

Autoilijan kannattaa seurata ja kirjata ylös autonsa polttoaineenkulutusta säännöllisesti. Tämä auttaa ymmärtämään auton todellisen kulutuksen ja vertaamaan sitä valmistajan ilmoittamiin lukemiin. Auton ajotietokoneen kulutustiedot voivat antaa suuntaa-antavan kuvan, mutta tarkimmat tiedot saa tankkaamalla täyteen, nollaamalla trippimittarin ja vertaamalla tankatun polttoaineen määrää seuraavaan täyteen tankkaukseen.

Tulevaisuuden autoilun vaihtoehdot ja mahdollisuudet

Autoilun tulevaisuudessa on entistä enemmän painotettava ympäristöystävällisyyttä ja polttoainetaloudellisuutta. Hybridiautot ja sähköautot tarjoavat vaihtoehtoja perinteisille polttomoottoriautoille, ja ne ovat yhä suositumpia niiden vähäisten päästöjen ja alhaisemman polttoaineenkulutuksen ansiosta. Autoilijoiden on tärkeää olla tietoisia näistä vaihtoehdoista ja harkita niiden hyödyntämistä tulevaisuudessa.

Autoilijana sinun on tärkeää ymmärtää autosi polttoaineenkulutus sekä se, miten voit vaikuttaa siihen omilla valinnoillasi. Polttoaineenkulutuksen tarkka seuranta auttaa sinua arvioimaan auton ylläpitokustannuksia ja suunnittelemaan taloudellisesti järkevämpää autoilua. Samalla kun pyrit vähentämään polttoaineen kulutusta, edistät myös ympäristöystävällisempää autoilua.

Lähteet:

https://www.apu.fi/artikkelit/taloudellinen-ajotapa-5-vinkkia-nain-saastat-satasia-vuodessa

https://www.mv.helsinki.fi/home/hotulain/Tilasto/TKUVAUSb.htm