Sähköauton lataaminen on suoraviivainen toimenpide, joka onnistuu monin eri menetelmin latauslaitteen ja -paikan mukaan. Tässä kirjoituksessa tutkitaan syvemmin sähköauton latauksen perusasioita sekä tutustutaan laajaan kirjoon eri lataustapoja.

Perustiedot sähköauton lataamisesta

Sähköauton latausprosessi käynnistyy, kun latausjohto yhdistetään sekä autoon että latausasemaan tai kotitalouden pistorasiaan. On olennaista ymmärtää, että sähköauton lataaminen eroaa merkittävästi perinteisen polttomoottoriauton tankkauksesta. Lataaminen on hitaampaa ja vaatii ennakointia sekä suunnittelua. Latauksen kesto vaihtelee riippuen käytetystä lataustavasta, kuten tavallisesta pistorasiasta, kotilatausasemasta tai pikalatauspisteestä. Latauksen aikana auto voi myös päivittää ohjelmistojaan tai suorittaa akunhoitotoimintoja.

Eri lataustavat, kotona, työpaikalla ja matkan varrella

Latauspaikka vaikuttaa latausnopeuteen ja -mukavuuteen. Kotona lataaminen tarjoaa helppoutta ja mukavuutta, mutta on usein hitaampaa kuin julkisissa latauspisteissä. Julkiset latauspisteet puolestaan tarjoavat nopeampia latausvaihtoehtoja, kuten pikalatauksen, joka on ihanteellinen pitkillä matkoilla.

Kolme yleisintä lataustapaa

  • Tilapäinen lataus kotitalouspistorasiasta
    Yksinkertainen, mutta hidas tapa ladata sähköautoa. Soveltuu tilanteisiin, joissa muita latausvaihtoehtoja ei ole saatavilla.
  • Peruslataus kiinteällä tai siirrettävällä AC-laturilla
    Suositeltava tapa ladata sähköautoa kotona tai työpaikalla. Lataus on nopeampaa ja turvallisempaa kuin tavallisesta pistorasiasta lataaminen.
  • Pikalataus DC-laturilla
    Nopein lataustapa, joka sopii erinomaisesti pitkiin ajomatkoihin. Pikalatauspisteet ovat yleensä sijoitettu strategisesti palveluasemille ja tärkeille reiteille.

Sähköautoilijan muistilista

  • Sähköauton akkua ei aina tarvitse ladata täyteen.
  • Päivittäinen lataus ei vaurioita akkua.
  • Tavallinen kotitalouspistoke soveltuu vain tilapäiseen lataukseen.
  • Pikalataus ei sovellu kaikkiin sähköautoihin.
  • Lataustapojen ymmärtäminen on avain huolettomaan sähköautoiluun.

Autoa ei tarvitse ladata täyteen kuvassa sähköauto vajaalla akulla

Sähköautojen lataaminen tulevaisuudessa

Sähköautojen latausteknologiat kehittyvät jatkuvasti ja autonvalmistajat, työskentelevät edullisempien ja tehokkaampien sähköautojen parissa. Tulevaisuudessa voimme odottaa nopeampia latausaikoja ja laajempaa latausverkostoa, mikä tekee sähköautoilusta entistä houkuttelevamman vaihtoehdon. Volkswagen-konsernin pääjohtaja Oliver Blume on esimerkiksi maininnut suunnitelmistaan tuoda markkinoille edullinen alle 20 000 euron sähköauto, joka on merkittävä askel kohti sähköautojen laajempaa saatavuutta ja käytettävyyttä. Joka tuo myös mukanaan uusia haasteita latauksen nopeuttamisessa ja infrastruktuurissa.

Sähköautojen lataaminen on prosessi, joka vaatii hieman suunnittelua ja ymmärrystä eri lataustavoista. Olipa kyseessä kotona lataaminen, työpaikalla lataaminen tai matkan varrella pikalataus, on tärkeää tietää, mikä lataustapa sopii parhaiten kullekin ajoneuvolle ja tilanteelle. Teknologian kehittyessä sähköautojen lataaminen tulee olemaan yhä nopeampaa ja helpompaa, mikä edistää sähköautojen yleistymistä.

Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6auto

http://www.sahkoautot.fi/wiki:start