Renkaan kulutuspinta on auton ja tien välisen kontaktin ydin. Renkaiden kulutuspinnan urilla on keskeinen rooli liikenneturvallisuudessa ja auton suorituskyvyssä. Tässä tekstissä syvennymme tähän aiheeseen: Mikä tehtävä on renkaiden kulutuspinnan urilla?

Mikä on renkaan kulutuspinta?

Kun puhumme renkaista, monille tulee ensimmäisenä mieleen se osa, joka on suorassa kosketuksessa tiehen. Tätä osaa kutsutaan kulutuspinnaksi. Se on kumiosa, joka kuluu ajan myötä ja määrittää pitkälti renkaan otteen tiehen. Koska se on auton ja tien välissä, sen laatu ja kunto ovat elintärkeitä ajoturvallisuudelle.

Erilaiset kulutuspintakuviot (Suuntaava, epäsymmetrinen ja symmetrinen)

Renkaiden kulutuspintakuvioissa on eroja ja ne on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Joten, miksi on olemassa erilaisia kuvioita?

Kolme erilaista kulutuspinnan kuviota renkaissa

  • Symmetrinen kulutuspintakuvio: Symmetriset renkaat ovat klassinen ja yleinen valinta. Niissä kuvio on sama renkaan sisä- ja ulkopuolella, mikä tekee niistä tasapainoisia. Tämän tyyppiset renkaat tarjoavat yleensä pitkäkestoista suorituskykyä ja ovat hyvä valinta monenlaisille teille ja sääolosuhteille. Symmetriset renkaat ovat usein hiljaisempia ja tarjoavat tasaisen kulumisen. Esimerkiksi Michelin Primacy 3 renkaissa on symmetrinen kulutuspintakuvio.
  • Suuntaava kulutuspintakuvio: Suuntaavissa kuvioissa on yleensä selkeä keskikanava, joka auttaa poistamaan vettä renkaan alta. Tämä vähentää vesiliirron riskiä ja parantaa pitoa märillä teillä. Tämän tyyppiset renkaat on suunniteltu erityisesti vesiliirtoa vastaan. Esimerkki: Michelin Crossclimate 2
  • Epäsymmetrinen kulutuspintakuvio: Epäsymmetrisissä renkaissa kuvio on erilainen renkaan sisä- ja ulkopuolella. Ne on suunniteltu tarjoamaan optimaalinen pito niin kuivilla kuin märillä teillä. Ne yhdistävät monia suorituskykyisiä etuja ja ovat monipuolisia. Pirelli P Zero renkaat ovat hyvä esimerkki tälle pintakuviolle!

Miksi renkaan kulutuspinta kuluu?

Renkaiden kuluminen on väistämätön osa niiden elinkaarta. Mutta mikä aiheuttaa tämän kulumisen? Ensinnäkin, jokainen kerta kun ajat, renkaan ja tien välinen kitka aiheuttaa pientä kulumista. Lisäksi tieolosuhteet, kuten kuoppaiset tiet ja kivet, voivat vahingoittaa renkaita.

Ajotapa vaikuttaa myös kulumiseen. Esimerkiksi äkilliset jarrutukset tai voimakkaat kiihdytykset kuluttavat renkaita nopeammin. Myös renkaan paine ja kuormitus voivat vaikuttaa kulumisnopeuteen.

Miten renkaan urasyvyys tarkistetaan?

Nyt olemme käyneet läpi mikä tehtävä on renkaiden kulutuspinnan urilla? Sen takia on tärkeää tarkistaa renkaan urasyvyys säännöllisesti. Mutta miten?

Useimmissa renkaissa on kulutuspinnan mittausurakkeita, jotka osoittavat, milloin renkaat ovat kuluneet sallitun rajan alapuolelle. Voit myös käyttää kahden euron kolikon testiä: Kahden euron kolikon hopeinen ulkoreuna on noin 4 mm, mikä vastaa suositeltua syvyyttä kesärenkaiden urille. Työnnä kolikko renkaan uraan. Jos hopeinen osa ei näy, renkaissa on vielä käyttöaikaa. Jos se näkyy, harkitse kesärenkaiden vaihtoa.

On myös olemassa erityisiä uramittareita, jotka antavat tarkemman lukeman urasyvyydestä. Säännöllinen tarkistus on paras tapa varmistaa, että renkaat ovat turvallisessa kunnossa ja antavat optimaalisen suorituskyvyn.

Renkaat ovat auton yksi tärkeimmistä osista. Ne pitävät sinut tiellä ja määrittävät pitkälti, miten auto käyttäytyy erilaisissa olosuhteissa. Kulutuspinnan urat ovat keskeinen osa renkaiden suorituskykyä ja niiden kuntoa on syytä valvoa.

Käsi joka mittaa kulutuspinnan kolikkotestillä

 

Lähteet:

https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/tietoa-renkaista

https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/auton-renkaat/