Taas on se aika vuodesta kun moni miettii: Milloin renkaiden vaihto?
Nopeasti voi vastata että talvirenkaat tulee olla autossa marraskuusta lähtien ja kesärenkaat kun tiet ovat kuivat mutta aikaisintaan

Vaihda renkaat heti, kun ne eivät sovi sääolosuhteisiin tai kun huomaat niiden kuluneen liikaa. Renkaan kunto on ratkaiseva auton tienpidossa ja turvallisuudessa. Älä ota riskejä – huolehdi renkaiden ajankohdanmukaisuudesta ja kunnosta.

Milloin mitkäkin renkaat?

Renkaanvalinta on paljon enemmän kuin pelkkä vuodenaikojen vaihtelu. Se on yhdistelmä sääolosuhteiden, tieolosuhteiden ja liikenneturvallisuuden huomioon ottamista. Onko asfaltti kuuma ja kuiva vai jäässä ja liukas? Vaikka tieliikennelaki antaa suuntaviivoja, autoilijan on tehtävä lopullinen päätös renkaidensa perusteella, varmistaen, että ne vastaavat vallitseviin olosuhteisiin.

Milloin saa ajaa kesärenkailla?

Kun kevään ensimmäiset auringonsäteet ilmestyvät ja lumikinokset alkavat sulaa, moni autoilija miettii, milloin on oikea hetki vaihtaa talvirenkaat kesärenkaisiin. Kesärenkaiden oikea-aikainen vaihto on paitsi tärkeää tieturvallisuuden kannalta, myös mukavaa ja taloudellista ajon kannalta.

Vuoden 2020 jälkeen, kun uusi tieliikennelaki tuli voimaan, autoilijalla itsellään on ollut enemmän vastuuta oikeanlaisten renkaiden käytössä. Vaikka laki sallii kesärenkailla ajamisen, kunhan sääolosuhteet sen sallivat, on aina hyvä muistaa, että renkaiden vaihdon ajoituksessa turvallisuus on ensisijaista.

Milloin pitää olla talvirenkaat?

Lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuuhun. Kuitenkin, jos sääolosuhteet vaativat, talvirenkaita voi olla tarpeen käyttää myös näiden kuukausien ulkopuolella. On tärkeää muistaa, että ajankohtaista ei ole niinkään päivämäärä kalenterissa, vaan vallitsevat sää- ja keliolosuhteet.

Talvirenkaiden, erityisesti nastarenkaiden, käyttö lämpimillä keleillä kuluttaa niitä nopeasti ja voi vahingoittaa tien pintaa. Lisäksi se lisää terveydelle haitallista katupölyä.

Ajoitus on kesärenkaiden vaihdon A ja O

Suomen olosuhteet ovat enneltäarvaamattomia, kuvassa aamujää tienpäälläSuomen sää olosuhteet voivat olla petollisia, kuvassa yön pakkasten jälkeinen ”jäätie”

Vaikka kiusaus vaihtaa kesärenkaat heti ensimmäisten aurinkoisten päivien aikana on suuri, on tärkeää pitää mielessä, että äkilliset säämuutokset ovat Suomessa yleisiä. Yllättävä lumisade tai yöpakkaset voivat tehdä teistä liukkaita ja vaarallisia, jos olet ehtinyt vaihtaa kesärenkaat liian aikaisin.

Vaikka renkaiden vaihto perustuu paljon omaan arvioon ja sääennusteisiin, on aina hyvä muistaa, että turvallisuus on ensisijaista. Muista myös tarkistaa renkaiden kunto ja urasyvyys ennen vaihtoa, jotta voit olla varma renkaiden turvallisuudesta ja toimivuudesta. Oletko epävarma? Ota yhteyttä rengasverstaaseen ja kysy!

Oikea-aikainen renkaiden vaihto on keskeisessä roolissa tieturvallisuuden ja ajomukavuuden kannalta. On tärkeää olla tietoinen sääolosuhteista ja valita renkaat sen mukaan. Kun on renkaiden vaihdon aika, muista kääntyä luotettavan ammattilaisen puoleen.

Lähteet:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/laki-muuttui-ja-nyt-pelottavan-moni-suomalainen-on-pihalla-siita-milloin-talvirenkaat-pitaa-vaihtaa-tiedatko-sina/7952664
https://poliisi.fi/-/talvikelit-vaativat-talvirenkaat-poliisi-arvioi-kayttotarpeen