Jokainen kuljettaja on kokenut sen hetken, kun avaimen kääntäminen virtalukossa tuottaa vain naksahduksen, eikä moottori käynnisty. Yleisin syy tähän on auton akun ehtyminen. Mutta kuinka kauan auton lataus kestää? Kuinka nopeasti saan auton liikkeelle taas? Lähdetään purkamaan tätä aihetta osioittain.

Eri lataustavat

Auton akun lataus voi tapahtua useilla eri menetelmillä. Yksi tunnetuin tapa on käyttää apukäynnistyskaapeleita toisen ajoneuvon akusta. Tämä menetelmä antaa tarpeeksi virtaa, moottorin käynnistämiseen. Toinen, hitaampi mutta perusteellisempi tapa on käyttää erillistä akkulaturia.

Latauspiuhat auton akulle
Kuva: Apukäynnistyskaapelit

Lisäksi markkinoilla on saatavilla nopeita starttiboostereita, jotka antavat tarvittavan virran käynnistämiseen hetkessä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että akun jatkuva tyhjeneminen ja nopea lataaminen voivat lyhentää akun elinikää.

Kuinka kauan auton akkua tulee ladata?

Latausaika riippuu useista tekijöistä, kuten akun koosta, tyypistä ja sen hetkisestä varaustilasta. Yleisesti ottaen täyteen lataaminen verkkovirralla toimivalla laturilla voi kestää 8-24 tuntia. Jos akku on vain osittain tyhjä, lataus voi olla nopeampaa, mutta tyhjentyneen akun lataus vie enemmän aikaa.

Tärkeää on myös valita oikea laturi. Tehokkaammat laturit voivat ladata akun nopeammin, kun taas pienemmän tehon laturit ovat yleensä hellävaraisempia akulle.

Auton akun rakenne ja toiminta

Modernin auton sydän on sen moottori, mutta moni unohtaa, että moottori ei toimi ilman akkua. Auton akku toimittaa virtaa käynnistysmoottorille ja tietenkin myös muille sähkölaitteille. Akku saa latausenergiansa auton laturista ajon aikana.

Akkuteknologiat ovat kehittyneet vuosien varrella, ja nykyään käytössä on monia erilaisia akkutyyppejä. Yleisimmät ovat lyijyhappoakut, mutta markkinoilla on myös uudempia teknologioita, kuten litiumioniakut.

Usein kysyttyä auton lataamisesta

  • Voinko ladata auton akkua liian kauan? Liian pitkä latausaika, varsinkin vanhemmilla latureilla, voi vahingoittaa akkua. On suositeltavaa käyttää älylatureita, jotka tunnistavat, milloin akku on täynnä.
  • Miksi autoni akku tyhjenee niin nopeasti? Syitä voi olla monia, kuten vanha akku, kylmä sää tai jokin sähköinen vika autossa.
  • Voiko auton ajon aikana latautuva akku ylilatautua? Nykyaikaiset autot on varustettu järjestelmillä, jotka estävät akun ylilatautumisen ajon aikana.

Tämän sivun alapäästä löydät nopean laskurin jolla näet helposti kuinka paljon akku latautuu tietyssä ajassa. 

Kuten varmaan huomaat, auton akun lataaminen on suoraviivaista, kunhan valitset oikean latausmenetelmän ja otat huomioon akun tyypin ja sen varaustilan. Kun olet varustautunut oikealla tiedolla ja välineillä, voit pitää autosi käynnissä ja valmiina se

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ynnistysakku

Akun Latauslaskuri

Akun Latauslaskuri