Sähköautojen suosion kasvu on herättänyt monia kysymyksiä, erityisesti lataukseen liittyen. Kuinka kauan sähköauton lataus kestää todellisuudessa? Vastaus tähän kysymykseen riippuu monesta eri tekijästä, kuten latauslaitteiston tehosta ja auton akun koosta. Yksinkertaisimmillaan lataus voi kestää vain 15 minuuttia pikalatauspisteessä, mutta kotioloissa tämä voi venyä yli kymmeneen tuntiin.

Latausteho ja -aika

Sähköauton latausajan määrittämiseen vaikuttaa keskeisesti kaksi tekijää, nimittäin latausteho ja akun kapasiteetti. Latausteho, ilmaistuna kilowatteina (kW), määrittelee latausvirran nopeuden latauspisteestä auton akkuun. Mitä suurempi latausteho, sitä nopeammin akku saavuttaa täyden varauksen. Toisaalta akun kapasiteetti, yleensä ilmoitettuna kilowattitunteina (kWh), osoittaa akun energiavarastointikyvyn. Suuri akun kapasiteetti mahdollistaa pidemmän toimintasäteen, mutta se myös vaatii enemmän aikaa ladata täyteen, erityisesti jos käytettävissä oleva latausteho on alhainen. Siksi latausaika vaihtelee eri autojen ja latauspisteiden välillä. Optimaalisen latausajan saavuttamiseksi on tärkeää, että sekä latauspisteen teho että akun kapasiteetti ovat keskenään yhteensopivia.

Eri lataustavat – Kotilatauksesta pikalataukseen

Sähköautoja voidaan ladata eri tehoilla ja tämä vaikuttaa suoraan latauksen kestoon. Peruslataus kotitalouspistorasiasta tarjoaa matalimman tehotason, yleensä noin 2-3 kW. Tämä tarkoittaa, että lataaminen voi kestää yli 10 tuntia. Sen sijaan kotona asennettavat wallbox-latauslaitteet tarjoavat tehoa 7-22 kW, mikä mahdollistaa nopeamman latauksen, usein alle kuudessa tunnissa.

kotilataus piste

Pikalatauspisteet, yleensä löydettävissä huoltoasemilta, tarjoavat jopa 50 kW tai enemmän tehoa, mikä voi ladata suurimman osan akusta noin 30 minuutissa. Mutta sinun tulee ymmärtää että latauspisteellä lataaminen maksaa myös yleensä enemmän.

lataustolppa

Akkutekniikan vaikutus latausaikaan

Akkuteknologia on keskeinen tekijä latausnopeudessa. Nykyaikaiset litiumioniakut kykenevät vastaanottamaan virtaa nopeammin kuin vanhemmat akkuteknologiat. Tämä tarkoittaa, että uudemmat sähköautot voivat hyödyntää pikalatauspisteiden tarjoamaa suurta tehoa tehokkaammin. Akun lämpötila ja nykyinen varausprosentti vaikuttavat myös latausnopeuteen.

Realistiset latausajat arkielämässä

Arjessa sähköauton latausaika riippuu monista tekijöistä, kuten latausaseman saatavuudesta ja päivittäisen ajon pituudesta. Monet sähköautoilijat lataavat autonsa yön yli kotona, mikä tarkoittaa, että auto on aamulla valmis käyttöön. Julkisissa latauspisteissä, kuten kauppakeskuksissa tai työpaikkojen parkkipaikoilla, latausajat vaihtelevat, mutta usein ne ovat riittävän nopeita täyttämään päivittäiset tarpeet.

Latausajan ymmärtäminen ja hyödyntäminen lyhyesti

Sähköauton latausajan ymmärtäminen auttaa optimoimaan latausrutiinit ja vähentämään mahdollista lataukseen liittyvää stressiä. Olipa kyseessä sitten lyhyt pikalataus tauon aikana tai yön yli kestävä kotilataus, modernit sähköautot tarjoavat joustavuutta erilaisiin elämäntyyleihin ja ajojärjestelyihin. Sähköauton omistajana on tärkeää tunnistaa omat lataustarpeet ja valita sopiva latausstrategia niiden mukaan.

Olemme tehneet sinulle helppokäyttöisen laskurin jolla voit nopeasti laskea latausajan. Löydät sen tästä alta.

Lähteet:
https://k-lataus.fi/ohjeet/

https://www.lumme-energia.fi/sahkoauton-lataus

Sähköauton Latausajan Laskuri

Sähköauton Latausajan Laskuri