Tämä taulukko opastaa sinut valitsemaan oikean rengaskoon vanteesi leveydelle. Näin tiedät kuinka leveät renkaat vanteelle sopivat.

taulukko: mikä rengas vastaa mitäkin vannetta

Renkaiden ja vanteiden yhteensovittaminen on olennainen osa auton huoltoa ja ylläpitoa. Jotta ajoneuvo toimisi optimaalisesti, on tärkeää tietää, minkä levyinen rengas sopii tietylle vanteelle. Tämä artikkeli tarjoaa ohjeita siitä, kuinka valita oikean levyiset renkaat vanteillesi.

Miksi renkaiden ja vanteiden yhteensopivuus on tärkeää?

Vanteiden ja renkaiden yhteensopivuus vaikuttaa paitsi ajomukavuuteen ja turvallisuuteen, myös auton suorituskykyyn. Oikean levyisen renkaan valinta vanteelle takaa paremman ohjattavuuden, polttoainetaloudellisuuden ja pidemmän käyttöiän sekä renkaalle että vanteelle. Jos valitset liian leveän tai kapean renkaan, se voi johtaa renkaiden ennenaikaiseen kulumiseen ja jopa turvallisuusongelmiin.

Miten määritellä oikea rengas vanneleveydelle?

Kun valitset renkaita vanteillesi, voit käyttää vanteiden ja renkaiden vastaavuustaulukkoa apunasi. Tämä taulukko näyttää, mitkä renkaan koot ovat yhteensopivia eri vanneleveyksien kanssa. Vaikka tietty rengasleveys saattaa olla yhteensopiva useiden eri vanneleveyksien kanssa, suositellaan usein tiettyä vanneleveyttä ensisijaisesti. Muista myös, että jotkut vanneleveydet voivat olla hyväksyttyjä, mutta niiden käyttöä ei välttämättä suositella.

Lailliset ja turvallisuusnäkökohdat renkaiden ja vanteiden valinnassa

Liikenneministeriön päätöksen mukaan auto on muutoskatsastettava, jos teet suuria muutoksia vanteiden halkaisijaan tai renkaiden leveyteen. Erityisesti on huomioitava, että renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa yli 51 mm eikä leveyttä yli 102 mm alkuperäiseen verrattuna. Vanteiden vaihdon seurauksena myös akseliston raidevälin muutos on rajoitettu. Tämä varmistaa, että autosi pysyy turvallisena ja laillisten rajoitusten mukaisena.

Lähde:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1998/19980779