Auton akun tyhjenemisnopeus riippuu useista tekijöistä, kuten akun kunnosta, käytetyistä sähkölaitteista (kuten turvalaitteista) ja ulkoisista olosuhteista. Auton akku voi tyhjentyä muutamassa tunnissa tai kestää pidempään, riippuen siitä, kuinka paljon virtaa kulutetaan ja millaisessa kunnossa akku on.

Valojen ja varusteiden virtavaikutus

Lyhyt tauko, pitkä vaikutus

Jos auton valot tai muut sähkölaitteet, kuten penkinlämmittimet, jätetään päälle, ne kuluttavat akkua nopeasti. Esimerkiksi 15-20 minuutin ajan päällä olevat ajovalot ja penkinlämmittimet voivat heikentää akun varaustilaa merkittävästi, erityisesti kylmässä säässä. Tämä voi johtaa käynnistysongelmiin, vaikka akku ei olisikaan täysin tyhjentynyt.

Akun käynnistystehon kriittinen piste

Vaikka akku ei tyhjene täysin 15-20 minuutissa, sen varaustaso voi laskea alle kriittisen rajan, mikä vaikuttaa käynnistyskykyyn. Erityisesti vanhemmissa autoissa, kuten 10 vuotta vanhassa Toyota Yarisissa, akun kunto ja ikä ovat ratkaisevia tekijöitä sen suorituskyvyssä.

Akun ikääntymisen ilmiö

Akkujen keskimääräinen käyttöikä on noin 5-7 vuotta, jonka jälkeen ne voivat lakata toimimasta äkillisesti ilman ennakkovaroituksia. Jos akku ei jaksa pyörittää starttimoottoria kunnolla kylmässä säässä, se on merkki akun heikentyneestä kunnosta ja tulevasta vaihtotarpeesta.

Seisonta ja sen seuraukset

Pitkäaikainen seisonnasta voi vaurioittaa akkua, erityisesti jos se jätetään vajaalle varaukselle. Akun ylläpitolataus tai säännöllinen käyttö on tärkeää akun kunnossapidossa. Lyhyet ajomatkat eivät anna akulle mahdollisuutta latautua kunnolla, mikä voi johtaa sen vähittäiseen heikkenemiseen.

Tyhjentymisen nopeus ja pakkasen puristus

Täysin ladattu akku kestää jopa -70 asteen pakkasta, mutta tyhjä akku jäätyy helposti jo muutamassa pakkasasteessa. Akun ylläpitolataaminen on erityisen tärkeää kylmän kauden aikana, jotta sen varaustaso pysyy riittävänä.

Auton akun tyhjenemisnopeus vaihtelee sen käytön, akun iän ja ympäristöolosuhteiden mukaan. Valojen ja muiden sähkölaitteiden käyttö voi tyhjentää akun nopeasti, ja vanhempi akku menettää latauskykynsä helpommin kuin uudempi. Pitkäaikainen seisonnasta voi myös vahingoittaa akkua, joten sen säännöllinen ylläpitolataus on tärkeää. Akun varaustason ylläpitäminen on erityisen kriittistä kylmissä olosuhteissa, sillä tyhjä akku jäätyy helposti pakkasessa. Akun ikä ja käyttöikä vaikuttavat merkittävästi sen kykyyn säilyttää latausta, joten vanhan akun vaihtaminen uuteen voi olla tarpeen sen suorituskyvyn parantamiseksi ja käynnistysongelmien välttämiseksi.

Lähteet:
https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/kysy-autoista-miten-selvita-talven-lyhyista-ajomatkoista-kun-verkkovirtaa-esilammitysta-varten-ei-ole-saatavilla/

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miten-pitaa-auton-akku-kunnossa-talvella-tassa-vinkit-joiden-noudattaminen-onnistuu-jokaiselta-autoilevalta/8007940