Jokainen autoilija kohtaa tilanteen, jossa renkaat alkavat kulua ja niiden vaihto tulee ajankohtaiseksi. Mutta kuinka nopeasti renkaat kuluvat ja miten voit vaikuttaa renkaiden elinikään? Tässä artikkelissa käymme läpi renkaiden kulumiseen vaikuttavat tekijät ja tarjoamme vinkkejä renkaiden käyttöiän pidentämiseksi.

Mistä renkaiden kuluminen johtuu?

Renkaiden kuluminen on monimutkainen prosessi, joka voi johtua useista eri tekijöistä. Myös eri valmistajien renkaat kuluvat eri tahtiin koska kumisekoitus voi olla erillainen.

Tavanomainen kuluminen

Kun ajat autollasi, renkaat kuluvat. Se on luonnollista. Tämä tavanomainen kuluminen johtuu renkaan ja tienpinnan välisestä kitkasta. Rengas, jonka kulutuspinta on alle 4mm on jo merkittävästi kulunut.

Ajotyylisi voi kuluttaa renkaita

Ajotyylisi vaikuttaa suuresti renkaiden kulumiseen. Jos ajotyyliisi kuuluu voimakkaat kiihdytykset ja jarrutukset tai tiukat kaarreajot, renkaasi saattavat kulua nopeammin. Kaupunkiajossa kohtaat usein niin sanotun stop-and-go -liikenteen, moninaiset tieolosuhteet ja toistuvat käännökset, jotka voivat rasittaa renkaita merkittävästi.

Ajotyyli vaikuttaa miten renkaat kuluvatKuva: Aggressiivinen ajotyyli vaikuttaa renkaiden kulumiseen.

Rauhallinen maantieajo on näitä lempeämpi renkaille, sillä siinä on vähemmän äkillisiä liiketapoja. Onkin tärkeää tarkkailla ajotapaansa ja valita oikeat renkaat olosuhteiden mukaan, jotta voit maksimoida renkaiden käyttöiän.

Mistä tiedän, että renkaat ovat liian kuluneet?

Yksi selvimmistä merkeistä renkaiden liiallisesta kulumisesta on pääurien syvyys. Talven sakkoraja on 3mm ja kesän 1,6mm. Jos huomaat, että renkaan sisälaita on kulunut sileäksi, se on merkki epätasaisesta kulumisesta ja mahdollisista ongelmista auton alustassa.

Milloin ei kannata enää ajaa renkaalla?

Sisälaidasta sileä rengas on ollut jo pitkään väärin kuormittunut. Tällainen rengas on vaarallinen, koska räjähtämisen riski on todella suuri. Ero sileän reunan ja repeämisen välillä on hyvin pieni. Jos havaitset tällaisen kulutuksen, rengas tulisi vaihtaa mahdollisimman pian, eikä sillä kannata ajaa muualle kuin verstaalle.

Miten saan renkaat kestämään mahdollisimman pitkään?

Renkaiden käyttöiän pidentämiseksi on olemassa useita keinoja:

  1. Ajotapa: Aja rauhallisesti ja vältä äkkinäisiä liikkeitä.
  2. Rengaspaineet: Tarkista rengaspaineet säännöllisesti ja pidä ne suositelluissa arvoissa. Rengaspaineet vaikuttavat renkaan kulumiseen merkittävästi.
  3. Pyöränsuuntaus: Huolehdi, että autosi pyöränsuuntaus on kunnossa. Virheellinen suuntaus voi aiheuttaa epätasaista kulumista.
  4. Vältä ylikuormitusta: Jos kuormitat autoasi liikaa, renkaat kuluvat nopeammin.

Liian suuri kulma renkaassa kuluttaa rengasta enemmän sisäpuolelta
Kuvassa näemme erittäin jyrkän pyörän kulman joka kuluttaa sisäreunaa erittäin paljon.

Loppujen lopuksi voimme olla yhtenäisiä että vastaus kysymykseen: ”kuinka nopeasti renkaat kuluvat?” riippuu monista tekijöistä. Hyvällä huollolla ja oikeilla toimenpiteillä voit kuitenkin pidentää renkaiden käyttöikää ja ajaa turvallisesti pidempään. Jos olet epävarma renkaidesi kunnosta, ota yhteyttä lähimpään rengasverstaaseen

Lähteet:

https://www.is.fi/autot/art-2000005682515.html

https://www.iltalehti.fi/autot/a/2016061921759619