Kun otat auton ratin käsiisi ja käynnistät koneen, otat samalla vastuun kaikesta, mitä tiellä tapahtuu. Jarrutus on yksi tärkeimmistä osa-alueista ajotaidossa, ja sen hallinta voi säästää sekä elämiä että materiaa. Yksi usein esitetty kysymys koskee lukkojarrutusta ja sitä, mihin suuntaan auto kääntyy kun jarrut lukkiutuvat. Mutta ennen kuin vastaamme tähän kysymykseen, perehdytään ensin siihen, mitä lukkojarrutus tarkoittaa.

Mitä lukkojarrutus tarkoittaa?

Lukkojarrutus tapahtuu silloin, kun jarrutetaan niin voimakkaasti, että auton renkaat menettävät kontaktin tiehen ja lukkiutuvat. Tällöin renkaat eivät pyöri ja auto liukuu tiellä. Vaikka monissa moderneissa autoissa on ABS-jarrut, jotka estävät renkaiden lukkiutumisen sekä muita tärkeitä turvavarusteita, on silti hyvä tietää, miten perinteinen lukkojarrutus vaikuttaa auton hallintaan.

Mihin auto kääntyy, kun sen renkaat lukkiutuvat?

Kun auton renkaat lukkiutuvat, esimerkiksi liukkaalla tiellä tai voimakkaassa jarrutustilanteessa, auton ohjattavuus heikkenee merkittävästi tai menetetään kokonaan. Lukkiutumisen aikana renkaat eivät enää pyöri, vaan ne liukuvat pitkin tien pintaa. Tämä tarkoittaa, että renkailla ei ole pitoa tiehen, minkä vuoksi auton suuntaus voi olla vaikeasti hallittavissa.

Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kun renkaat lukkiutuvat, auto kulkee sen suunnan mukaan, johon se oli matkalla ennen lukkojarrutuksen aloittamista. Esimerkiksi, jos ajoneuvo oli kulkemassa suoraan eteenpäin ja kuljettaja yrittää kääntyä oikealle samalla kun renkaat lukkiutuvat, auto ei reagoi ohjausliikkeeseen vaan jatkaa liikkumistaan suoraan eteenpäin. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita erityisesti liukkailla tai sateisilla teillä, sillä kuljettaja ei pysty ohjaamaan autoa toivomaansa suuntaan. Tämän takia on tärkeää tietää, miten toimia jarrutustilanteessa ja pyrkiä välttämään renkaiden lukkiutuminen esimerkiksi ABS-järjestelmän avulla.

Vaikuttavatko olosuhteet suuntaan?

Ehdottomasti. Erityisesti liukkailla teillä, kuten jäisillä tai märillä, auto voi kääntyä arvaamattomasti. Tällaisissa olosuhteissa onkin erityisen tärkeää olla varovainen ja välttää äkillisiä jarrutuksia.

Kuinka välttää vaaratilanteita?

Tiedon ja harjoittelun avulla. Jos tiedät, kuinka autosi käyttäytyy eri tilanteissa, voit ennakoida ja välttää vaaratilanteita. Esimerkiksi opettelemalla oikean jarrutustekniikan ja pitämällä huolta renkaista ja jarruista, koska renkaat eivät kestä ikuisesti, eivätkä jarrutkaan. Myös ABS-jarrujen ymmärtäminen ja niiden toiminnan tunteminen auttaa turvallisessa ajamisessa.

Lukkojarrutuksessa auto kääntyy siihen suuntaan, mihin se oli menossa ennen jarrutuksen aloittamista. Tämä voi tarkoittaa suoraa eteenpäin menoa tai sivuttaista liukumista, riippuen alkuperäisestä liikesuunnasta ja tieolosuhteista. Jokaisen kuljettajan tulisi ymmärtää lukkojarrutuksen vaikutukset ja opetella oikea jarrutustekniikka turvallisuuden takaamiseksi.

Lähteet:
https://www.is.fi/autot/art-2000009369209.html

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hallitsetko-taman-katoavaa-kansanperinnetta-olevan-jarrutustavan-ammattimies-kertoo-kuinka-toimia-jos-auton-abs-jarrut-putoavat-pois-pelista/8619024