Akku on yksi auton tärkeimmistä komponenteista, joka varmistaa ajoneuvosi käynnistymisen ja sähköjärjestelmien toiminnan. Oikean akun valintaan vaikuttavat monenlaiset tekijät, kuten auton tyyppi, käyttötarkoitus ja ilmasto-olosuhteet. Yleisesti ottaen, autoon tulisi valita samankokoinen ja ominaisuuksiltaan samanlainen akku kuin siinä on alun perin ollut.

Energiaa jokaiseen tarpeeseen – Akkutyypit vertailussa

Auton akun valinnassa tulee sinun ymmärtää mitä erilaiset akkutyypit ja niiden ominaisuudet merkitsevät. Tässä osiossa keskitymme vertailemaan AGM- ja kalsiumakkuja. Nämä kaksi akkutyyppiä tarjoavat omat uniikit etunsa, joten tutustumme niiden keskeisiin eroihin ja hyötyihin, jotka voivat vaikuttaa valintaasi.

Tehoa ja kestävyyttä – AGM- ja kalsiumakut

AGM-akut (Absorbent Glass Mat) ovat suosittuja erityisesti start-stop-järjestelmien kanssa, koska ne kestävät usein toistuvia käynnistysjaksoja paremmin kuin perinteiset akut. Ne ovat myös huoltovapaita ja kestävät pidempään. Hinta on korkeampi, mutta niiden pidempi käyttöikä ja luotettavuus kompensoivat tätä.

Hopea-kalsiumakut ovat toinen suosittu vaihtoehto. Ne ovat kestävämpiä ja tarjoavat paremman suorituskyvyn verrattuna perinteisiin lyijyhappoakkuihin. Kalsiumseokset akun levyillä vähentävät veden kulutusta ja parantavat akun kestävyyttä.

Kylmäkäynnistys ja ampeeritunnit

Kylmäkäynnistysvirta (CCA) on keskeinen akun ominaisuus, erityisesti kylmissä ilmasto-olosuhteissa. Mitä korkeampi CCA-arvo, sitä parempi akun suorituskyky kylmässä. Ampeeritunnit (Ah) kertovat akun varauskapasiteetista, joka vaikuttaa sen käyttöikään ja tehoon. Suurempi Ah-arvo tarkoittaa enemmän energiaa pidempiaikaiseen käyttöön.

start stop nappi autossa

Akun valinta auton mukaan

Kun valitset akkua autoosi, on tärkeää tarkistaa auton käyttöohjeesta akun suositellut tekniset tiedot, kuten koko, CCA-arvo ja Ah. Jos autossasi on start-stop-järjestelmä, varmista, että valitset akun, joka on suunniteltu tähän tarkoitukseen. AGM- ja EFB-akut ovat tähän hyviä vaihtoehtoja.

Huolto ja kunnossapito

Akun kunnossapito on olennainen osa auton yleistä huoltoa. Tarkista säännöllisesti akun kunto ja varmista, että sen liitännät ovat puhtaat ja tiukasti kiinni. Jos et käytä autoa pitkiä aikoja, harkitse ylläpitolaturin käyttöä, joka pitää akun lataustason optimaalisena.

Akun käyttöikä ja vaihto

Auton akut kestävät tyypillisesti 4–6 vuotta, mutta niiden käyttöikään vaikuttavat monet tekijät, kuten ajotavat, ilmasto ja akun tyyppi. Kun on aika vaihtaa akku, valitse ammattilaisen apu, erityisesti jos autossasi on monimutkaisia sähköjärjestelmiä tai start-stop-teknologiaa. Kaikki tämä vaikuttaa myös kuinka nopeasti auton akku tyhjenee.

Oikean akun merkitys

Oikean akun valinta on ratkaiseva tekijä autosi luotettavuuden ja suorituskyvyn kannalta. Huomioi autosi tarpeet, käyttöolosuhteet ja valmistajan suositukset akkua valitessasi. Huollon ja säännöllisen tarkistuksen avulla varmistat, että akkusi kestää mahdollisimman pitkään ja autosi pysyy tiellä. Toivottavasti tämä lyhyt mutta ytimekäs teksti vastasi kysymykseesi, mikä akku autoon? niin että voit rauhassa lähteä ostoksille!

Lähteet:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tekeeko-sinunkin-autosi-nain-voi-kertoa-siita-etta-on-tullut-aika-hankkia-uusi-akku-yksi-selkeimmista-merkeista/8614142

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5390851