Monille meistä ensimmäinen ajokortti on symboli itsenäisyydestä ja vapauden tunteesta. Se on tie uusiin seikkailuihin ja mahdollisuus tutustua maailmaan uusin silmin. Kun puhumme B-ajokortista, monille herää mielikuva henkilöautosta – olipa kyse sitten kaupungin sykkeessä liikkumisesta tai maatiellä kruisailusta. Mutta mitä B-ajokortti tarkalleen ottaen oikeuttaa kuljettamaan ja mikä b ajokortti on? Tässä tekstissä sukellamme syvemmälle B-luokan ajokortin monimuotoiseen maailmaan.

B-ajokortin perusperiaatteet

B-ajokortti on avain monipuoliseen liikkumiseen. Se antaa oikeuden kuljettaa ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jotka on suunniteltu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä. Tiivistetysti tämä tarkoittaa, että B-ajokortilla voit kuljettaa useimpia arkisia ajoneuvoja, kuten henkilö-, paketti- ja matkailuautoja, kunhan niiden paino ei ylitä määriteltyä rajaa. Tämän lisäksi on tärkeä muistaa, että ajoneuvon matkustajakapasiteettiin lasketaan kuljettaja mukaan.

Mitä perävaunun kanssa ajaminen vaatii?

Vaikka B-ajokortti on jo itsessään erittäin käytännöllinen, sen kanssa liittyy usein kysymyksiä perävaunun vetämisestä. Saako B-ajokortilla vetää isoa asuntovaunua tai venetraileria? Lyhyesti: kyllä ja ei. B-ajokortilla saat vetää perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Jos yhdistelmä painaa yhteensä yli 3 500 kg, mutta alle 4 250 kg, tarvitset B/96-ajokortin. Suurempien yhdistelmien vetämiseen on omat ajokorttiluokkansa riippuen ajoneuvosta sekä perävaunusta.

B-luokan ajokortin lisäoikeudet

Kuvassa traktori, traktorilla saa ajaa jos omaa b ajokortinB-ajokortilla pääset kuitenkin pitkälle – kirjaimellisesti! Sen lisäksi, että voit ajaa monenlaisia ajoneuvoja, B-luokan ajokortti antaa sinulle myös oikeuden ajaa myös AM120- ja AM121-luokan mopoilla sekä T-luokan ajoneuvoja, kuten esimerkiksi traktoreita. Tämä tarkoittaa, että yhdellä ajokortilla voit nauttia niin kaupunkiliikenteestä kuin maaseudun töistä ja harrastuksista. Huomioi kuitenkin että B-luokan ajokortilla et saa ajaa esimerkiksi moottorikelkkaa tai moottoripyörää.

B-ajokortti on avain uuteen maailmaan ja monipuoliseen liikkumiseen. Se on paljon enemmän kuin vain oikeus ajaa autoa; se on oikeus tutkia maailmaa, kokea uusia seikkailuja ja nauttia itsenäisyydestä tiellä. Olitpa sitten matkalla töihin, lomareissulle tai vain sunnuntai-ajelulle, B-ajokortti mahdollistaa sen kaiken. Se on paitsi käytännöllinen myös elämää rikastuttava saavutus, joka avaa ovet moniin mahdollisuuksiin. Se on investointi itseesi ja tulevaisuuteesi.

Lähteet:
https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ensimmainen-ajokortti

https://poliisi.fi/ajo-oikeus