Yhä useampi suomalainen kohtaa haasteen liikenteessä, kun pimeys ja rankkasade yhdistyvät. Kuljettajana on tärkeää tietää, miten autovaloja tulisi käyttää näissä olosuhteissa optimoidakseen näkyvyyden ja liikenneturvallisuuden. Vastaamme suuriin kysymyksiin kuten millä valoilla kannattaa ajaa pimeällä rankkasateessa.

Pimeys ja ajovalot – Turvallisuus ennen kaikkea

Pimeässä ajamisen haasteita ei pidä aliarvioida. Valojen säädöt ja huolto ovat elintärkeitä liikenneturvallisuuden kannalta. Kuljettajan tulisi tuntea autonsa valojen toiminnot kuin omat taskunsa ja tarkistaa säännöllisesti niiden kunto sekä puhtaus. 

Sinun tulee käyttää pitkiä kun ajat esimerkiksi yksin maantiellä ilman vastaantulijoita. Mutta muistathan vaihtaa lyhyisiin kun kohtaat vastaan tulevan auton, ettet ”sokaise” vastaantulijaa. 

Rankkasateessa pimeällä, voi olla hyvä idea laittaa takasumuvalot päälle, tämä auttaa takaatulijoita näkemään sinut helpommin. Jos kelit ovat todella huonot, laske ajovauhtia ja aja lyhyet valot päällä, tämä vähentää vesitippojen kimaltelua ja voi auttaa näkyvyyttä. Muuten tulee sinun toimia kuten normaaliajossa, tärkeintä on laskea vauhtia ja keskittyä ajamiseen, joskus on jopa hyvä idea pysähtyä lähimmälle huoltoasemalle ja odottaa että kelit paranevat.

Sumuvalot – Enemmän kuin vain sumussa

Monelle sumuvalo tuo mieleen vain tiheät sumupilvet. Todellisuudessa sumuvalon tehtävä ei rajoitu pelkästään sumuiseen aamuun tai iltaan. Se on erinomainen apuväline monissa muissakin huonon näkyvyyden olosuhteissa. Rankkasateen piiskatessa tuulilasia tai tiheän räntäsateen peittäessä maiseman, sumuvalo voi parantaa kuljettajan näkyvyyttä merkittävästi. Kuitenkin, kuten Liikenneturva muistuttaa, sumuvaloja ei tule käyttää turhaan, jotta ei häikäistä muita tienkäyttäjiä.

Päiväajovalot – Auringonpaisteesta sumuun

Vaikka päiväajovalot ovat tulleet jäädäkseen autoilun maailmaan, niiden oikeaoppinen käyttö on yhä monelle epäselvää. Päiväajovalojen päätehtävä on tehdä auto näkyvämmäksi päivänvalossa. Kuitenkin rankkasateessa, joka voi heikentää näkyvyyttä yhtä paljon kuin sumu tai lumipyry, varsinaisten ajovalojen käyttö voi olla tarpeen.

Sisätilojen valonlähteet – Yllättävä häiriötekijä

Auton sisällä olevat valonlähteet, kuten keskikonsolin näytöt tai matkapuhelimet, voivat häikäistä kuljettajaa pimeällä ajaessa. On tärkeää huolehtia siitä, että sisätilojen valaistus ei heikennä kuljettajan näkyvyyttä tielle.

Tien päällä keliolosuhteet voivat muuttua nopeasti. Erityisesti syksyllä ja talvella sään äkilliset muutokset saattavat yllättää kuljettajan. Tässä kontekstissa autojen valojen oikeanlainen ja järkevä käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Se ei vain paranna kuljettajan omaa näkyvyyttä vaan myös tekee autosta havaittavamman muille tielläliikkujille. Kun tuntee oman autonsa valojen toiminnot ja osaa käyttää niitä oikein, on askeleen lähempänä turvallisempaa ajokokemusta. Pimeässä ja rankkasateessa ajaminen ei ole haaste vain kuljettajalle, vaan myös muille tienkäyttäjille. Muistamalla oikeanlaisten valojen käytön voimme kaikki vaikuttaa positiivisesti liikenneturvallisuuteen ja tehdä ajamisesta mukavampaa kaikille.

Lähteet:
https://www.liikenneturva.fi/ajankohtaista/kaytatko-ajovaloja-oikein/

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/ole-valovoimainen-tiedatko-miten-autosi-valot-toimivat