Ajaminen on osa useimpien ihmisten jokapäiväistä elämää. Jotta ajokokemus olisi paitsi mukava, myös turvallinen on syytä kiinnittää huomiota renkaiden kuntoon, erityisesti niiden kulutuspintaan. Tässä syventävässä artikkelissa perehdymme siihen, millainen kulutuspinta on oltava henkilöauton renkaissa ja miksi sillä on niin suuri merkitys.

Mitä tekijöitä vaikuttaa renkaiden kulumiseen ja urasyvyyteen?

Renkaiden kulumista aiheuttaa lukuisia tekijöitä. Tien pinnan laatu, auton kuormitus, ajotapa sekä sääolosuhteet – kaikki vaikuttavat renkaiden kulutuspinnan eheyteen. Esimerkiksi kova kiihdyttäminen tai jarrutus saattaa nopeuttaa renkaiden kulumista huomattavasti, kuten myös liiallinen kuorma tai paino autossa. Myös pyörien kulma-asetukset voivat vaikuttaa, etenkin renkaiden tasaiseen kulutukseen.

Pieni seikka jota kovin moni ei ajattele on renkaiden paineet. Jos rengaspaine on liian matala tai korkea kuluvat renkaasi myös nopeammin. Liian matala paine tuottaa lisävastusta ajaessa ja lisää painovoiman avulla rasitusta. Toisaalta liian korkea rengaspaine vaikuttaa taas niin että renkaan muoto voi muuttua, tästä syystä renkaan keskiosa kuluu nopeammin kuin ulkoreunat.

Kesärenkaiden urasyvyyden merkitys

Lainsäädäntö määrää, että kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 1.6 mm. Mutta kuitenkin käytännön ajokokemus osoittaa, että vetisissä olosuhteissa vesiliirron riski kasvaa huomattavasti, kun urasyvyys on näin matala. Siksi asiantuntijat suosittelevatkin, että kesärenkaiden urasyvyyden tulisi olla ainakin 4 mm, mutta mielellään enemmän.
Kesärenkaat takaavat pidon asfaltilla ja kestävät lämpöä paremmin kuin talviseokset.

Talvirenkaiden urasyvyyden tärkeys

Talvirenkaiden kohdalla laki vaatii vähintään 3 mm:n urasyvyyden. Mutta kun huomioon otetaan Suomen vaihtelevat ja haastavat talviolosuhteet on suositeltavaa pitää urasyvyytenä 5-6 mm. Tällöin saadaan parhain pito lumisilla ja jäisillä teillä ja ajoturvallisuus paranee merkittävästi.
Talvirenkaat on valmistettu eri kumiseoksesta kuin kesärenkaat, kuvassa talvirengas lumessa.

Renkaiden kunnossapito

Vaatimuksista huolimatta on järkevää olla odottamatta lakisääteisten minimiarvojen saavuttamista ennen renkaiden vaihtoa. Vesiliirron riskin vähentämiseksi ja ajoturvallisuuden maksimoimiseksi on tärkeää, että renkaiden urasyvyys on aina riittävä.

On myös hyvä muistaa, että pelkkä urasyvyyden tarkastaminen ei riitä. Renkaan ikä on otettava huomioon, sillä vuosien saatossa renkaan materiaali voi kovettua ja hapertua. Tämä voi johtaa auton heikentyneeseen ajokäyttäytymiseen ja lisääntyneisiin riskeihin. Monet asiantuntijat suosittelevat renkaiden vaihtamista kuuden vuoden välein, riippumatta siitä, kuinka paljon kulutuspintaa on jäljellä.
Dot merkintä renkaissa ympäröitynä

Kuva: Dot merkintä renkaissa tarkoittaa valmistus aikaa.

Henkilöauton renkaat ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä liikenneturvallisuudessa. Säännöllinen tarkastus ja tarvittaessa renkaiden vaihto ei ole vain sijoitus omaan turvallisuuteesi, vaan myös muiden tielläliikkujien turvaan. Ota siis vastuu ja huolehdi renkaidesi kunnosta!

 

Lähteet:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/asiantuntija-ala-usko-maarayksia-renkaiden-urasyvyydesta/3199536
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1989/19890848