Auton katsastus on keskeinen osa liikenneturvallisuutta ja se varmistaa, että tiellä liikkuvat ajoneuvot ovat turvallisia ja ympäristöystävällisiä. Ensimmäinen katsastus on erityisen tärkeä, koska se määrittää auton peruskunnon ja paljastaa mahdolliset viat ja puutteet. Mutta milloin auton ensimmäinen katsastus tulee tehdä?

Ajankohta määräytyy auton iän perusteella

Auton katsastusaikataulu riippuu sen iästä. Kun ajoneuvo hankitaan uutena, ensimmäinen katsastus on suoritettava ennen kuin ajoneuvo saavuttaa neljän vuoden iän. Tämä sääntö astui voimaan vuonna 2018, jolloin uudet autot, jotka on hankittu kyseisenä vuonna tai myöhemmin, tulee katsastaa neljän vuoden kuluttua hankintapäivästä.

Kun tämä ensimmäinen katsastus on tehty, ajoneuvoa on katsastettava säännöllisesti. Neljän ja kymmenen vuoden iän välillä katsastusväli on kaksi vuotta, eli katsastus on suoritettava kahden vuoden välein. Esimerkiksi jos ajoneuvo on katsastettu ensimmäisen kerran sen ollessa neljä vuotta vanha, seuraava katsastus tulee tehdä kuuden vuoden iässä ja sen jälkeen kahdeksan vuoden iässä.

Kun ajoneuvo täyttää kymmenen vuotta, katsastustiheys muuttuu. Kymmenen vuoden iän saavuttamisen jälkeen ajoneuvo on katsastettava joka vuosi. Tämä tarkoittaa, että jos ajoneuvo on hankittu uutena vuonna 2020, ensimmäinen katsastus on tehtävä viimeistään vuonna 2024, seuraava vuonna 2026, seuraava vuonna 2028 ja kun ajoneuvo saavuttaa kymmenen vuoden iän vuonna 2030, se on katsastettava vuosittain siitä eteenpäin.

Miten katsastusajankohta määräytyy?

Katsastusajankohta ei ole sidottu ainoastaan auton rekisteröintipäivään. Vaikka auton olisi pakko mennä katsastettavaksi tiettyyn päivämäärään mennessä, katsastus voidaan suorittaa milloin tahansa ennen tuota päivämäärää. Seuraava katsastusajankohta määräytyy aina edellisen katsastuksen päivämäärän mukaan.

Mitä katsastuksessa tarkastetaan?

Katsastuksessa tarkastetaan auton yleinen kunto, turvalaitteet, ympäristöpäästöt sekä monet muut seikat, jotka vaikuttavat liikenneturvallisuuteen. Esimerkiksi jarrujen, valojen, renkaiden urasyvyys ja alustan kunto tarkastetaan huolellisesti.

On tärkeää huomioida auton katsastusajankohta ja huolehtia siitä, että auto viedään katsastukseen ajoissa. Näin varmistetaan, että auto on turvallinen sekä kuljettajalle että muille tiellä liikkujille. Ensimmäinen katsastus on erityisen tärkeä, sillä se antaa kuvan auton peruskunnosta ja mahdollisista ongelmista. Katsastuksen voi tehdä milloin tahansa ennen määräpäivää, joten se on helppo sovittaa omaan aikatauluun. Muista kuitenkin, että auton säännöllinen huolto ja tarkastus ovat avainasemassa sen pitkäikäisyyden ja turvallisuuden kannalta.

Lähteet:
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/autoilijalle/ajoneuvon-katsastus
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/201804262200904273