Tiellä liikkuminen on vastuullinen tehtävä. Ajoterveyden merkitys korostuu erityisesti tieliikenteessä, jossa kuljettajat jakavat yhteisen tilan muiden liikenteessä olevien kanssa. Ajoterveyden varmistaminen on keskeinen osa liikenneturvallisuutta. Tässä artikkelissa paneudumme syvällisesti siihen, milloin lääkärintodistus ajokorttia varten tulee hankkia ja miksi se on tarpeellinen ajokortin saamisessa.

Milloin lääkärintodistusta tarvitaan?

Monille kuljettajille saattaa olla epäselvää, milloin tarkalleen ottaen tarvitaan lääkärintodistus. Tämän todistuksen tarve ei perustu pelkästään kuljettajan ikään, vaan usein myös ajokortin tyyppiin ja myöntämispäivämäärään. Erityisesti kuorma- ja linja-auton kuljettajat, joilla on ajokortti myönnetty ennen 19.1.2013, joutuvat usein tarkkailun alle. Määräaikaiset terveystarkastukset ovat osa heidän ajokortin ylläpitoprosessiaan.

Erityistilanteet ja poikkeukset

Vaikka monille on selkeät säännöt on olemassa myös monia poikkeustilanteita. Esimerkiksi jos olet äskettäin toimittanut lääkärintodistuksen toisessa asiayhteydessä, se voi vapauttaa sinut toistaiseksi uuden toimittamisesta. Tällaiset poikkeukset tekevät säännöistä monimutkaisempia, mutta ne on suunniteltu vähentämään tarpeetonta hallinnollista taakkaa kuljettajille ja muille osapuolille.

Ulkomaiset ajokortit Suomessa

Kun muutat Suomeen ja sinulla on esimerkiksi ulkomainen B-ajokortti, saatat miettiä, miten Suomen lainsäädäntö vaikuttaa ajo-oikeuteesi. Tämän takia on tärkeää ymmärtää, että ulkomailla myönnetty ajokortti ei välttämättä anna sinulle automaattista oikeutta ajaa Suomen teillä ilman tarkistuksia tai lisävaatimuksia. Tämä koskee erityisesti niitä, joiden ajokortti on peräisin EU:n ulkopuolelta. Jos tulet taas EU:n sisältä ovat säännöt yleensä samat, mutta aina on hyvä tarkistaa, tämä vaikuttaa tietenkin jos sinä lähdet suomalaisella ajokortilla ulkomaille!

Ulkomaalainen ajokortti ja lääkärintodistusKuvassa on ajokortti Iso-Britanniasta, huomioi että Iso-Britannia ei ole enään osa EU:ta

Miten lääkärintodistus toimitetaan?

Lääkärintodistuksen toimittaminen on viimeinen ja ratkaiseva askel prosessissa. Useimmiten lääkäri, joka on tehnyt tarkastuksen, toimittaa todistuksen asianmukaiseen paikkaan. Kuitenkin on aina hyvä varmistaa ja olla aktiivinen osa prosessia. Yhteydenpito paikalliseen poliisilaitokseen tai viranomaiseen on suositeltavaa.

Liikenteessä turvallisuuden varmistaminen on jokaisen kuljettajan vastuulla. Lääkärintodistus on yksi monista toimenpiteistä, joilla varmistetaan, että jokainen kuljettaja on fyysisesti ja henkisesti kykenevä liikennöimään tiellä autolla tai muulla ajoneuvolla. Siksi on erittäin tärkeää olla perillä siitä, milloin ja miksi tämä todistus on tarpeellinen, jotta voimme kaikki ajaa liikenteessä turvallisesti.

Lähteet:
https://poliisi.fi/ajoterveyden-valvonta#:~:text=Liikenne%2D%20ja%20viestint%C3%A4virasto%20Traficom%20l%C3%A4hett%C3%A4%C3%A4,itse%20toimittaa%20lausunnon%20asuinpaikkakuntasi%20poliisiasemalle.

https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/laakarinlausuntojen-tayttaminen-ja-niiden-toimittaminen-eri-tilanteissa