Talven tullessa ja ensilumen peittäessä maan, jokainen suomalainen autoilija tuntee sen vuosittaisen hetken, kun kesärenkaat on aika jättää varastoon ja vaihtaa alle talvirenkaat. Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa on elintärkeää pitää huolta turvallisuudesta ja oikea-aikainen renkaiden vaihto on osa tätä vastuuta, Suomessa on myös talvirengaspakko. Tästä syystä monet miettivät: ”Milloin sakotetaan talvirenkaista, jos en ehdi vaihtamaan niitä ajoissa?” Onkin tärkeää tuntea määräajat ja säännöt, jottei joutuisi yllättäen sakkojen kohteeksi.

Uusi tieliikennelaki mullisti renkaanvaihdon

Monet suomalaiset autoilijat saattavat olla hämillään uuden tieliikennelain myötä. Entiset säännöt olivat yksinkertaiset ja sidottuja kalenteriin. Nykyään, renkaanvaihdon ajoitus määräytyy keliolosuhteiden mukaan, mikä tuo mukanaan lisää vastuuta kuljettajille.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kysely paljasti, että lähes kolmasosa suomalaisautoilijoista ei tiedä, milloin talvirenkaat pitäisi vaihtaa uuden lain mukaan. On siis tärkeää, että tieto tavoittaa jokaisen autoilijan.

Keliolosuhteet määrittelevät renkaanvaihdon

Keliperusteiseksi muuttunut talvirengaspakko tarkoittaa, että marraskuun alusta maaliskuun loppuun autossa on oltava talvirenkaat, jos sää niin vaatii. Se tarkoittaa, että jos 1. marraskuuta on liukasta, ja autossa on kesärenkaat, voi sakko odottaa. Mutta huomio: kesärenkaiden käyttö marraskuusta maaliskuuhun ei automaattisesti ole rangaistavaa, jos sääolosuhteet ovat suotuisat.

Kuljettajilla on siis enemmän vastuuta valita oikeat renkaat autoonsa. Kun sää on muuttuvainen, on kuljettajan itse seurattava sitä ja tehtävä päätöksiä sen perusteella.

Eri renkaat, eri säännöt

On myös huomioitava, että talvirenkaissa on kaksi päätyyppiä: nastarenkaat ja kitkarenkaat (nastattomat talvirenkaat). Nastarenkaat tarjoavat paremman pidon jäisillä teillä, mutta niillä ajamiseen liittyy rajoituksia. Kitkarenkaat taas ovat parhaimmillaan lumisilla teillä.

Nastarenkaat saa ottaa käyttöön jo 1. marraskuuta, mutta on tärkeä muistaa, että kesällä nastarenkaiden käyttö voi aiheuttaa sakon, jos keli on selkeästi kesäinen. Kitkarenkaita voi käytännössä ajaa ympäri vuoden, mutta niiden kumiseos kuluu huomattavsti nopeammin kesällä ja tämän takia kesäkäyttö ei ole suositeltavaa.

Tulee tosin korostaa, että vaikka uusi laki antaa enemmän liikkumavaraa renkaanvaihdossa, kuljettajan vastuu omasta ja muiden turvallisuudesta kasvaa. Aja aina sää- ja keliolosuhteiden mukaan, ja vaihda renkaat ajoissa. Se ei ole vain lain vaatimus, vaan myös vastuullisen kuljettajan merkki.

Kuvassa poliisi sakottaa kuljettajaa
Tämä kuva illustroi kun kuljettaja saa sakot

Lähteet:
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/tieliikennelaki2020
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180729