Autovakuutus on monelle kuskille tuttu termi, mutta sen sisältö voi olla epäselvä. Kaskovakuutus on osa autovakuutusta, joka tarjoaa lisäturvaa ajoneuvollesi. Ymmärtääksemme, mitä kasko korvaa on ensin tärkeää erottaa sen kaksi eri muotoa: osakasko ja täyskasko.

Mitä osakasko korvaa?

Osakasko on perustaso kaskovakuutuksista. Sen tarkoitus on suojata autoasi tietyissä tilanteissa, jotka eivät ole kolarin aiheuttamia. Osakasko kattaa tyypillisesti:

  • Eläinkolarit: Jos törmäät eläimeen, osakasko korvaa vahingot.
  • Tulipalot: Autoon syttyneet tulipalot ovat osakaskon piirissä.
  • Ilkivalta: Jos autollesi tehdään tahallisesti vahinkoa, osakasko tulee avuksi.
  • Autovarkaudet: Jos autosi varastetaan, osakasko korvaa menetyksen.
  • Hinauspalvelut: Jos autosi hajoaa ja tarvitsee hinausta, osakasko auttaa.

Esimerkiksi jos olet matkalla huoltoon ja rengas sekä vanne hajoaa niin yleensä tämän korvaa osakasko.

Mitä täyskasko korvaa?

Täyskasko on osakaskoa laajempi ja kattavampi vakuutus. Se tarjoaa turvaa monenlaisille vahingoille ja tapahtumille. Täyskasko korvaa esimerkiksi:

  • Kolarit: Jos aiheutat itse kolarin, täyskasko tulee apuun.
  • Luonnon aiheuttamat vahingot: Myrskyn, raekuuron tai muiden luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot.
  • Pysäköintivahingot: Jos autollesi tulee vahinkoja, kun se on pysäköitynä.
  • Lasivahingot: Tuulilasin tai muiden ikkunoiden rikkoutumiset.
  • Lunastus- ja sijaisautopalvelut: Jos autosi lunastetaan tai tarvitset sijaisauton vahingon sattuessa.

Kaskon valinta – Mieti tarpeesi

Valitessasi kaskovakuutusta, mieti autosi ikää, arvoa ja käyttöäsi. Uudelle tai arvokkaalle autolle suositellaan usein täyskaskoa, kun taas vanhemmalle ajoneuvolle osakasko voi olla riittävä. Tärkeää on muistaa, että vaikka kasko on vapaaehtoinen, se voi säästää sinut monista odottamattomista kuluista.

Pakollinen liikennevakuutus 

Liikennevakuutus on Suomessa lain mukaan pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville moottoriajoneuvoille. Sen tarkoitus on turvata onnettomuustilanteessa mukana olevien ihmisten henkilövahingot sekä vahingot, jotka aiheutetaan syyttömälle osapuolelle. Toisin sanoen, jos aiheutat liikenneonnettomuuden, liikennevakuutus kattaa muiden osapuolten henkilö- ja omaisuusvahingot, mutta ei omia vahinkojasi tai autosi korjauskustannuksia.

Autovakuutuksen merkitys

Autovakuutuksen merkitys korostuu sekä lainmukaisena velvoitteena että taloudellisena turvana. Liikennevakuutus on jokaisen tielläliikkujan perusturva, kun taas kaskovakuutus tuo lisäturvaa erityisesti omalle ajoneuvollesi. Autovakuutuksen valinnassa on hyvä ottaa huomioon oman auton ikä, arvo ja käyttötarpeet sekä henkilökohtaiset bonukset ja alennukset, jotka vaikuttavat vakuutuksen hintaan.

Kaskovakuutuksen valintaan vaikuttavat myös henkilökohtaiset bonukset ja alennukset, jotka voivat merkittävästi vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Pohdi siis tarpeitasi ja tee valinta, joka tarjoaa parhaan mahdollisen suojan sinun ja autosi tarpeisiin.

Lähteet:
https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/kysy-autoista-mita-erilaisia-kaskovakuutuksia-autolle-on-tarjolla/

https://www.lvk.fi/korvaukset/liikennevahinkojen-korvaaminen/