Ajokortti on monille suomalaisille ensisijainen henkilöllisyystodistus ja välttämätön liikkumisen väline. Jotta voit saada ajokortin tai uusia sen, tarvitset lääkärintodistuksen ajoterveydestäsi. Mutta paljonko tällainen todistus maksaa ja mitä se sisältää? Lue lisää niin saat selville mitä maksaa lääkärintodistus ajokorttia varten!

Eli paljonko lääkärintodistus maksaa?

Lääkärintodistuksen hinta vaihtelee. Suurinpiirtein ovat kustannukset jossain  103,70–236,80 euron välillä yleisesti. Tähän hintaan sisältyy käynti lääkärillä, itse todistus, poliklinikkamaksu sekä kantamaksu. Tärkeää huomata, että lääkärintodistuksesta ajokorttia varten ei saa Kela-korvausta. Huomioi kuitenkin myös että tämä on keskimääräinen hinta, paras tapa on aina kysyä lääkäriltäsi, paljonko se maksaa.

Mikä on lääkärintodistus ajokorttia varten?

Lääkärintodistus ajokorttia varten, usein kutsuttuna ajokorttitodistukseksi, on dokumentti, jossa lääkäri arvioi terveydentilasi suhteen ajamiseen. Tämä todistus varmistaa, että olet terveydellisesti kykenevä ajamaan turvallisesti ilman riskiä itsellesi tai muille tiellä liikkujille ajoneuvolla jolle olet ottamassa ajokorttia. Todistuksen hankkiminen on erityisen tärkeää, kun harkitset ensimmäisen ajokortin saamista, mutta se voi olla tarpeen myös ajokortin uusimisen yhteydessä. Etenkin jos ajat jotain ajoneuvoa työksesi.

Milloin tarvitsen lääkärintodistuksen?

  • Ensimmäinen ajokortti: Yleensä ensimmäistä ajokorttia varten terveysvakuutus saattaa riittää, mutta jos sinulla on sairaus, joka voi vaikuttaa ajokykyysi, saatat tarvita lääkärintodistuksen.
  • Ajokortin uusiminen: Kun lähestyt 70 vuoden ikää, saatat joutua toimittamaan lääkärintodistuksen ajokortin uusimiseksi. Tämä koskee erityisesti ryhmän 2 ajokortin, kuten kuorma-autokortin, haltijoita.
  • Erityistapaukset: Joissakin tilanteissa, kuten silloin kun harkitset ammattiajolupaa tai jos sinulla on sairaus, joka voi vaikuttaa ajokykyysi, saatat tarvita laajennetun lääkärintarkastuksen.

Vanhempien ajokortin omaajien tulee käydä lääkärillä saadakseen lääkärintodistuksen ajokortille

Kuva: Vanhempien henkilöiden tulee käydä lääkärillä saadakseen todistuksen terveydestään

Lääkärintodistus ajokorttia varten on tärkeä dokumentti, joka varmistaa, että olet terveydellisesti kykenevä ajamaan tietyllä ajoneuvolla. Vaikka kustannukset saattavat tuntua suurilta, ajoterveys on sekä oman että muiden tiellä liikkujien turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää ja sitä ei tule vähätellä. Kun harkitset ajokortin hankkimista tai uusimista, on hyvä varmistaa, täyttääkö terveydentilasi vaaditut kriteerit ja onko sinulla tarvittavat dokumentit kuten esim juuri tämä lääkärintodistus. Eli vastaus kysymykseesi mitä maksaa lääkärintodisuts ajokorttia varten on suht laaja, mutta voit laskea yleisesti että jossain sadan ja kolmen sadan euron välillä.

kuvassa on satoja euroja, lääkärintodistus ajokorttia varten maksaa sadasta eurosta ylöspäin

Lähteet:
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/laakarinlausuntojen-tayttaminen-ja-niiden-toimittaminen-eri-tilanteissa

https://www.hel.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveydenhoito/terveysasemat/ajokorttitodistus