Sähköautot ovat nousseet autoilun eturiviin, tarjoten ympäristöystävällisen ja innovatiivisen vaihtoehdon perinteisille polttomoottoriautoille. Monet pohtivat sähköauton hankintaa, mutta keskeinen kysymys on: kuinka paljon sähköauton lataus todella maksaa? Tässä artikkelissa sukellamme syvälle sähköauton latauksen kustannuksiin, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen.

Latauksen kustannukset

sähkötolppa saksassaVuonna 2023 sähköauton lataamisen hinta riippuu monista tekijöistä, kuten sähkön hinnasta ja sähköauton keskikulutuksesta. Keskimäärin sähköauton kulutus Suomessa on noin 15–25 kWh per 100 km. Tällöin sähköauton latauksen hinnaksi sadalle kilometrille kertyy keskimäärin noin 3 euroa, kun sähkön hinta on 20-30 senttiä kilowattitunnilta. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin bensa- tai dieselautojen kulutus, mutta sähkön hinnan vaihtelut voivat vaikuttaa merkittävästi latauskustannuksiin.

Sähköauton latauskustannuslaskuri

Alla olevalla laskurilla voit laske paljonko sähköautosi latauskustannukset ovat helposti ja nopeasti.

 

Sähköauton latauskustannuslaskuri

Sähköauton Latauskustannuslaskuri

Matkan pituus (km):

Kulutus (kWh/100 km):

Sähkön hinta (snt/kWh):

Malli kohtaa talouden

Erilaisilla sähköautoilla on erilaiset toimintamatkat ja keskikulutukset. Vuonna 2023 suosittujen sähköautojen, kuten Volkswagen ID.4:n ja Tesla Model 3:n, latauskustannukset vaihtelevat 2,36 eurosta 4,74 euroon sadalle kilometrille. Nämä hinnat perustuvat auton keskikulutukseen ja sähkön hintaan. Esimerkiksi Volvo XC40, joka on yksi suuremman kulutuksen malleista, voi maksaa jopa 5,74 euroa sadalle kilometrille.

Koti vs. julkinen lataus vertailu

Kotona lataaminen on yleensä edullisinta ja voit myös itse päättää miten nopeasti autosi latautuu, erityisesti kun sähkösopimus on kilpailutettu. Julkiset latauspisteet voivat olla kalliimpia, mutta tarjoavat myös pikalatausta, joka on hyödyllistä pitkillä matkoilla. Vuonna 2023 julkisten latauspisteiden hinnat vaihtelivat 0,20 eurosta 0,50 euroon kilowattitunnilta. Tämä tarkoittaa, että julkisilla latauspisteillä lataaminen voi ja yleensä tulee kalliimmaksi kuin kotona lataaminen.

Sähköauton latauspisteen kustannukset

Jos harkitset sähköauton latauspisteen hankkimista kotiisi, kustannukset vaihtelevat. Yksinkertainen latausasema kotiin voi maksaa alkaen 1000 eurosta asennuksineen. Tämä sijoitus voi maksaa itsensä takaisin ajan myötä, kun otetaan huomioon sähköauton käyttökustannusten säästöt.

Sähköauton lataaminen taloudellisesta näkökulmasta

Sähköauton lataamisen hinta vaihtelee suuresti riippuen monista tekijöistä. Vaikka sähköauton lataus voi tulla kalliimmaksi julkisissa latauspisteissä, kotona lataaminen on usein edullisempi vaihtoehto. Kustannukset riippuvat myös sähköauton mallista ja sähkön hinnasta, joka voi vaihdella ajankohdan ja alueen mukaan. Sähköautoilu on kuitenkin monille taloudellisesti järkevä vaihtoehto, erityisesti kun otetaan huomioon ympäristöhyödyt ja polttoainekustannusten säästöt pitkällä aikavälillä.

Lähteet:

https://www.apu.fi/artikkelit/onko-sahkoauto-edullisempi-nain-sahkoauton-omistaja-saastaa

https://www.lumme-energia.fi/blogi/sahkoautoilun-kustannukset-ovat-yllattavan-pienet