Kun puhutaan autoista ja niiden ylläpidosta, yksi yleisimmistä kysymyksistä on: ”Mitä öljyä autoon pitäisi käyttää?” Tämä ei ole yhdentekevää. Oikean öljyn valinta on ratkaisevan tärkeää autosi moottorin ja muiden komponenttien säilyttämiseksi kunnossa ja pidentämään sen käyttöikää.

Öljyjen mystiset luokitukset

Öljypullo jossa eri merkintöjä

Öljypurkkien etiketit voivat olla sekavia monille autoilijoille. Luokitukset, kuten VW 507.00, eivät kerro keskimääräiselle kuluttajalle paljon. Mutta nämä merkinnät ovat olennaisia. Ne kertovat, että öljy on saanut tietyn valmistajan hyväksynnän ja täyttää tiettyjä teknisiä vaatimuksia. Käyttämällä oikeaa öljyluokitusta varmistat, että moottorisi toimii optimaalisesti ja että sen elinikä pidentyy.

Riskit väärän öljyn käytössä

Väärän öljyn käyttö voi aiheuttaa vakavia vaurioita moottorille. Esimerkiksi liian paksu öljy voi lisätä polttoaineenkulutusta. Toisaalta, jos öljy ei täytä ajoneuvosi valmistajan vaatimuksia, se saattaa kertyä ja aiheuttaa tukoksia. Tämä voi johtaa ennenaikaiseen kulumiseen ja mahdollisiin moottorivikoihin.

Öljyn valitseminen

Auton käyttöoppaassa kerrotaan yleensä, minkä tyyppistä öljyä sinun tulisi käyttää. Öljypakkauksen tulisi osoittaa tämä sama luokitus. Lisäksi apua sopivan öljyn valintaan voi saada öljyvalmistajien tarjoamista valintaoppaista.

Vaikka oletkin alalla, öljyjen eri luokitukset voivat olla monimutkaisia. Niitä pitää seurata ja päivittää säännöllisesti, sillä jotkut luokitukset saattavat korvata vanhempia luokituksia. Joissakin ajoneuvoissa saatetaan myös päivittää öljysuosituksia korjatakseen tietyt moottorin ongelmat, kuten LSPI-ilmiö (alhaisilla kierroksilla tapahtuva enneaikainen sytytys). On siis tärkeää olla ajan tasalla ja kouluttaa itseään alalla tapahtuvista muutoksista.

Eri mallisia öljyjä kaupanhyllyllä

Optimaalinen öljy autollesi on sellainen, joka vastaa sen erityisvaatimuksia ja luokituksia. Neuvomme on luottaa tunnettujen valmistajien öljyihin. Jos haluat olla varma öljysi korkeasta laadusta, vältä markkinoiden halvimpia vaihtoehtoja.

Kuinka valita laadukas, mutta edullinen moottoriöljy?

Etsitkö laatua ilman suurta hintalappua? On totta, että laadukkaammissa öljyissä on paremmat lisäaineet ja ne voivat olla kestävämpiä. Mutta on myös monia edullisempia öljyjä, jotka täyttävät ajoneuvosi vaatimukset. Tärkeintä on tietää, mitä etsiä ja lukea tuote-etiketit huolellisesti.

Mitä etsiä öljyä valittaessa?

  1. Luokitukset ja vaatimukset: Tarkista autosi ohjekirjasta, mitä öljyluokituksia ja -vaatimuksia valmistaja suosittelee.
  2. Lisäaineet: Korkealaatuiset lisäaineet voivat parantaa öljyn suorituskykyä ja suojata moottoria.
  3. Synteettinen vs. mineraalinen: Synteettiset öljyt voivat tarjota parempaa suojaa ja suorituskykyä, mutta ne voivat olla kalliimpia kuin mineraaliöljyt.
  4. Brändi ja maine: Tutustu eri öljybrändien arvosteluihin ja suosituksiin.
  5. Tuotetiedot: Lue öljypurkin etiketti huolellisesti ja tarkista öljyn viskositeetti, lisäaineet ja muut tekniset tiedot.

Öljyn lisäaineiden salat

Öljynvalmistuksessa käytetään monenlaisia lisäaineita. Nämä aineet parantavat öljyn suorituskykyä eri olosuhteissa, kuten kylmissä lämpötiloissa tai suurissa moottorin rasituksissa. Vaikka lisäaineet ovat vain pieni osa öljyn kokoonpanosta, ne ovat välttämättömiä moottorin optimaaliseen toimintaan.

Harhaluulot ja faktat öljystä

Olipa kyse sitten keskustelusta parhaasta öljystä tai uskomuksista halvempien öljyjen suhteen on aina tärkeää erottaa fakta fiktiosta. Autosi moottorin terveyden ja pitkäikäisyyden kannalta on tärkeää valita oikea öljy ja välttää yleisiä virheitä ja väärinkäsityksiä. Hyvä ymmärtää myös että jos sinun ei tarvitse täyttää öljyä, niin huollosa vaihdetaan öljyt uusiin, ammatialantyöläiset verstaalla tietävät suurella varmuudella minkä öljyn tarvitset autoosi. 

Öljyn valinta on taidetta ja tiedettä

Kun mietit, mitä öljyä autoosi käyttää on tärkeää ottaa huomioon ajoneuvon valmistajan suositukset ja ymmärtää öljyluokitukset. Valitsemalla oikean öljyn varmistat autosi moottorin sujuvan toiminnan ja pidennät sen käyttöikää. Muista, että öljynvaihto on yksi tärkeimmistä ylläpitotoimenpiteistä, joka voi vaikuttaa ajoneuvosi käyttöikään ja suorituskykyyn.

Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Moottori%C3%B6ljy

https://yle.fi/a/3-7878632