Sivuttaispito on olennainen osa auton vakautta ja hallittavuutta. Se tarkoittaa renkaan kykyä pitää kiinni tiestä vaakatasossa, erityisesti kaarteissa ja äkillisissä liikkeissä. Mutta mitä tapahtuu, kun tämä pito menetetään?

Miksi sivuttaispito on niin tärkeää?

Autoilijoille tunne menetetystä pidosta voi olla pelottava ja vaarallinen. Sivuttaispito varmistaa auton hallinnan kaarteissa ja äkillisissä väistötilanteissa.

Kun auto menettää sivuttaispitonsa, se voi luistaa hallitsemattomasti, mikä voi johtaa onnettomuuteen. Kaarteessa heikko pito voi aiheuttaa aliohjautumista, jossa auto jatkaa suoraa etenemistä tai yliohjautumista, kun auton takapää liukuu. Molemmat tilanteet voivat johtaa vakaviin onnettomuuksiin. Erityisesti liukkailla pinnoilla sivuttaispito on elintärkeää, sillä hallitsematon liukuminen voi vaarantaa sekä kuljettajan että muut tiellä liikkujat. Sivuttaispito lisää siis ajoturvallisuutta ja suojaa kaikkia tiellä liikkujia.

Sivuttaispidon menetyksen syitä

Sivuttaispidon menettämiseen ajon aikana voi vaikuttaa useita tekijöitä. Jotkut näistä tekijöistä ovat:

  • Renkaiden kunto: Renkaiden kulutuspinta on suunniteltu tarjoamaan optimaalista pitoa tielle. Kun renkaat kuluu, niiden kyky tarjota pitoa heikkenee, erityisesti haastavissa olosuhteissa kuten märällä, jäisellä tai öljyisellä tiellä.
  • Tien olosuhteet: Tietyt tienpinnan olosuhteet voivat olla erityisen vaarallisia. Märkä tie, äskettäin satanut lumi, jää, hiekka tai öljy tienpinnalla voivat kaikki vaikuttaa renkaan pidon menettämiseen.
  • Ajotapa: Vaikka renkaat ja tien olosuhteet ovat tärkeitä, myös kuljettajan ajotapa vaikuttaa sivuttaispitoon. Liian nopea ajaminen kaarteissa, äkilliset ohjausliikkeet tai voimakas kiihdytys ja jarrutus voivat kaikki heikentää pitoa.
  • Renkaiden ilmanpaine: Oikea rengaspaine on avainasemassa renkaiden suorituskyvyn kannalta. Liian alhainen paine laajentaa renkaan kosketuspintaa tiellä, mikä voi lisätä sisäistä kulumista ja heikentää pitoa. Toisaalta, liian korkea paine voi vähentää renkaan kosketuspintaa ja heikentää sen kykyä mukautua tien epätasaisuuksiin.
  • Renkaiden ikä: Vaikka renkaat eivät näyttäisi ulkoisesti kuluneilta, niiden materiaalit voivat vanheta ja menettää joustavuuttaan ajan myötä, mikä voi vaikuttaa niiden sivuttaispitoon.
  • Vika turvavarusteissa: Auto voi myös lähteä sivuluisuun jos esimerkiksi luiston esto tai joku muu tärkeä turvavaruste on viallinen.

Ymmärtämällä nämä tekijät, kuljettajat voivat ryhtyä toimiin minimoidakseen sivuttaispidon menettämisen riskin ja ajaa turvallisemmin erilaisissa olosuhteissa.

Kuinka välttää sivuttaispidon menetys?

Kuvassa on hyvät kesärenkaat

Yksi parhaista tavoista välttää sivuttaispidon menetys on pitää renkaat hyvässä kunnossa. Tämä tarkoittaa säännöllistä tarkastusta kulutuspinnan syvyydelle, vahingoille ja ilmanpaineelle. Lisäksi ajotapaa on syytä sopeuttaa tie- ja sääolosuhteisiin. Märällä tiellä on hyvä vähentää nopeutta ja ottaa kaarteet erityisen varovaisesti.

 

 

 

Lähteet:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/viisi-vinkkia-nain-ajat-liukkaalla-kelilla/2878045d-5ff7-3f76-a10b-361ec5adb2f3

https://tekniikanmaailma.fi/ajatko-kuluneilla-renkailla-niiden-pito-voi-kadota-maralla/