Ajokortin katoaminen on yllättävä ja ikävä tapaus. Vaikka ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, sisältää se arvokasta tietoa omistajastaan. Siksi on tärkeää toimia nopeasti ja oikein, mikäli huomaat ajokorttisi kadonneen.

Ensiapu kadonneen ajokortin varalle

Kun huomaat ajokorttisi kadonneen, tärkeintä on toimia nopeasti. Ensimmäinen askel on tehdä ilmoitus poliisille. Tämä on mahdollista joko käymällä poliisiasemalla tai tekemällä sähköinen ilmoitus poliisin verkkosivuilla. Näin ehkäiset väärinkäytökset ja identiteettivarkaudet. Poliisi kirjaa ilmoituksen ja aloittaa kadonneen ajokortin etsintäkuulutuksen niin Suomessa kuin ulkomailla.

Tarkemmin asiasta

  1. Jos huomaat, että passisi tai henkilökorttisi on hävinnyt tai anastettu, ilmoita siitä välittömästi poliisille. Ilmoituksen voit tehdä helposti verkossa poliisin sähköisen palvelun kautta tai käymällä henkilökohtaisesti lähimmässä poliisiasemassa. Ulkomailla ollessasi ota yhteyttä lähimpään Suomen suurlähetystöön tai konsulaattiin. Tällainen ilmoitus auttaa estämään henkilötietojesi mahdollisen väärinkäytön. Ilmoituksen jättämisen jälkeen on mahdollista anoa uutta passia tai henkilökorttia poliisin kautta, ja ajokorttia voit uusia Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kautta.

Lisätietoja passin ja henkilökortin uusimisesta saat poliisin verkkosivuilta ja ajokortin uusimisesta Traficomin sivuilta.

  1. Harkitse myös Oma luottokielto -merkinnän asettamista suojautuaksesi identiteettivarkaudelta ja luvattomilta luottokorttiostoksilta tai pikavipeiltä. Tämä merkintä voi kuitenkin rajoittaa mahdollisuuksiasi saada luottoa, sillä se voi estää tai vaikeuttaa lainanhakuprosessiasi. Oma luottokielto -merkinnän voi aktivoida Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnode Finland Oy:n kautta, jotka kumpikin hallinnoivat luottotietoja. Merkinnän tekeminen maksaa, ja se tallentuu kyseisten yritysten luottotietorekistereihin. Luottotiedot tarkistetaan yleensä, kun haet luottoa, jolloin luotonmyöntäjät voivat huomioida itse tekemäsi luottokiellon ja tarkistaa henkilöllisyytesi huolellisemmin. Muista, että kaikki luotonmyöntäjät eivät välttämättä käytä samaa luottotietorekisteriä, joten merkintä ei aina ehkäise kaikkia mahdollisia väärinkäytöksiä.
  2. Ole tarkkana pankkitiliesi tapahtumien suhteen sen jälkeen, kun olet menettänyt henkilökohtaisia asiakirjojasi. Jos huomaat tililläsi outoja tapahtumia, joihin sinulla ei ole osuutta, ota yhteys pankkiisi mahdollisimman pian ja tee tarvittavat korjauspyynnöt. Pankki neuvoo sinua prosessissa. Samalla on suositeltavaa tehdä näistä epäilyttävistä tapahtumista rikosilmoitus poliisille.

Uuden ajokortin tilaaminen – yksinkertainen prosessi

Kun kadonneesta ajokortista on tehty ilmoitus, on aika tilata uusi. Uuden ajokortin saat tilattua Trafin sähköisestä asiointipalvelusta. Palvelu edellyttää, että viranomaisrekisterissä on ajantasainen valokuvasi ja nimikirjoitusnäytteesi. Jos et pysty käyttämään sähköistä asiointipalvelua, voit tilata uuden ajokortin myös Ajovarman palvelupisteestä.

Toimi näin, kun lompakko katoaa kokonaisuudessaan

Jos koko lompakkosi on hävinnyt ajokortin mukana, toimi välittömästi. Sulje kaikki maksu- ja pankkikortit sekä tee katoamisilmoitukset muista kortteistasi, kuten etu- ja kuntosalikorteista. Joidenkin vakuutusyhtiöiden, asiakkaat voivat saada apua korttien sulkemisessa ja muussa asiassa yhdellä puhelinsoitolla.

Väärinkäytösten ehkäisy ja tietoturva

Kadonnut ajokortti voi olla portti identiteettivarkauksiin. Tästä syystä on tärkeää suojata henkilötietosi huolellisesti ja pysyä valppaana mahdollisten petosten varalta. Identiteettivakuutus voi olla hyvä investointi, sillä se kattaa taloudelliset vahingot, joita identiteettivarkaudet voivat aiheuttaa. Vakuutus myös varoittaa, jos henkilötietosi löytyvät epäilyttävistä lähteistä.

Kadonneen ajokortin sattuessa tärkeintä on pysyä rauhallisena ja toimia nopeasti ja järjestelmällisesti. Kun ilmoitus on tehty ja uusi ajokortti tilattu, olet jo hyvällä tiellä ongelman ratkaisemiseen. Muista myös suojata henkilökohtaiset tietosi ja seurata aktiivisesti mahdollisia väärinkäytön merkkejä.

Lähteet:
https://tietosuoja.fi/jos-sinulta-haviaa-henkilotietoja

https://poliisi.fi/ajokortin-katoaminen#:~:text=Voit%20tehd%C3%A4%20ilmoituksen%20ajokortin%20katoamisesta,etsint%C3%A4kuulutetaan%20sek%C3%A4%20Suomessa%20ett%C3%A4%20ulkomailla.