Ajoneuvon renkaiden asianmukainen huolto on elintärkeää sekä kuljettajan että matkustajien turvallisuuden kannalta. Oikea rengaspaine vaikuttaa auton suorituskykyyn, renkaiden kulumiseen, turvallisuuteen ja polttoaineen kulutukseen. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten voit pitää autosi renkaat optimaalisessa kunnossa tarkistamalla ja miten lisätä ilmaa auton renkaisiin.

Tarkista renkaanpaine säännöllisesti

On suositeltavaa tarkistaa rengaspaine vähintään kerran kuussa. Rengaspaine saattaa laskea ajan myötä ja erityisesti lämpimissä olosuhteissa. Säännölliset tarkistukset auttavat varmistamaan, että paine pysyy suositelluissa rajoissa.

Miten rengaspaineet mitataan?

Rengaspaineen tarkistaminen on helpompaa kuin luuletkaan:

  1. Aseta painemittarin kärki renkaan venttiiliin.
  2. Mittari näyttää renkaan sisäisen paineen. Jos kuulet sihisevää ääntä, älä säikähdä, se on ihan normaalia.
  3. Vertaa saatu lukema ajoneuvosi suositeltuun rengaspaineeseen. Lisää ilmaa tarvittaessa.

Missä paineet voi tarkistaa?

Voit tarkistaa rengaspaineet useimmilla huoltoasemoilla tai korjaamoilla, joilla on rengaspaineen mittauslaite. Voit myös hankkia oman painemittarin ja tehdä mittaukset kotona.

Mikä on oikea rengaspaine autolleni?

Oikea rengaspaine riippuu ajoneuvostasi. Voit löytää suositellun paineen usein ajoneuvon ovessa olevasta tarrassa, polttoaineen täyttöluukun läheltä tai ajoneuvon käyttöoppaasta. Suositeltu paine on yleensä ilmoitettu baareina tai PSI:nä. Huomio myös että paineita tulee säätää kuorman mukaan, nämäkin tiedot löydät auton huoltokirjasta.

Miksi auton oikea rengaspaine on tärkeää?

Oikea rengaspaine varmistaa, että auto reagoi oikein eri ajotilanteissa, kuten kaarteissa ja jarrutuksessa. Väärä rengaspaine voi vaikuttaa polttoaineen kulutukseen ja renkaiden epätavalliseen kulumiseen. Lisäksi oikea rengaspaine vähentää onnettomuusriskiä koska voit hallita autoasi paremmin.

Mutta mitä moni ei tiedä että oikea rengaspaine säästää myös polttoainetta, miksikö? Koska auto rullaa paremmin tiellä.

Rengaspaineanturit (TPMS)

Monissa uusissa ajoneuvoissa on rengaspaineen seurantajärjestelmä (TPMS), joka ilmoittaa, kun rengaspaine on liian alhainen. Vaikka tämä on erinomainen varotoimenpide, se ei korvaa säännöllisiä manuaalisia tarkistuksia. Kuten monet muut sähköanturit autossa voi TPMS anturit vahingoittua ajanmyötä.

Ajoneuvosi rengaspaineen säilyttäminen oikealla tasolla on olennainen osa ylläpitoa. Se ei ainoastaan optimoi autosi suorituskykyä ja polttoaineen kulutusta, vaan lisää myös turvallisuuttasi tiellä. Säännölliset tarkistukset ja paineen säätäminen tarvittaessa pitävät sinut, matkustajasi ja muiden tiellä liikkujien turvassa.

Lähteet:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rengaspaineet-voi-mitata-myos-vaarin-oletko-sinakin-tehnyt-aina-nama-virheet/7349574
https://www.is.fi/autot/art-2000008632833.html