Autoillessa yksi tärkeimmistä turvallisuustekijöistä on renkaat, mutta vanteiden rooli ei ole yhtään vähäisempi, koska renkaat eivät pysy autossa ilman vanteita. Oikeanlaisten ja hyväkuntoisten vanteiden merkitys korostuu erityisesti Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Mutta kuinka herkästi vanne hajoaa? tutkitaampa asiaa vähän tarkemmin.

Miten vanne voi hajota?

Niinkuin jo yllä mainittu, vanteet voivat hajota monista eri syistä. Alla listaamme kolme tavallisinta syytä miksi vanteet hajoavat.

  1. Kolhut ja iskut: Usein ajatellaan, että vanteet ovat kestäviä. Vaikka ne onkin suunniteltu kestämään normaaliolosuhteissa, ne eivät ole immuuneja kolhuille. Esimerkiksi, kun ajetaan kovaa tien korokkeeseen tai tiessä olevaan monttuun, vanne voi vääntyä tai saada muita vaurioita.
  2. Korroosio: Erityisesti metallivanteet voivat altistua korroosiolle, mikäli ne ovat kosketuksissa suolan, kosteuden tai kemikaalien kanssa pitkään. Tämä heikentää vanteen rakennetta ajan myötä ja tämän takia on myös tärkeää pestä vanteet säännöllisesti.
  3. Materiaalivirheet: Harvinaisemmissa tapauksissa vanteen valmistusvirhe voi aiheuttaa sen, että vanne ei kestä niin hyvin kuin sen pitäisi. Tällaiset virheet voivat johtaa ennenaikaiseen hajoamiseen. Kaikki Suomessa myytävät vanteet käyvät läpi samat testit, tämän takia syy yleensä ennenaikaiseen ja äkkinäiseen hajoamiseen johtuu materiaali tai valmistusvirheestä.

Voiko vanteita korjata?

Onneksi monet vanteiden vauriot ovat korjattavissa, mutta se riippuu vahingon laajuudesta ja vanteen tyypistä.

  1. Vääntyneet tai kolhiintuneet vanteet: Monet vanteiden korjausliikkeet voivat suoristaa vääntyneet vanteet tai poistaa pieniä kolhuja.
  2. Maalivauriot ja korroosio: Jos vanteen pintakäsittely on vaurioitunut, se voidaan uudelleenmaalata tai pinnoittaa, mikä voi estää korroosiota ja parantaa vanteen ulkonäköä.
  3. Murtumat: Jos vanne on murtunut, se voi olla korjauskelpoinen, mutta se vaatii ammattilaista arvioimaan vaurion ja päättämään, onko korjaus turvallinen ja taloudellisesti järkevä ratkaisu.

Vanteiden huolto ja tarkistus

Vanteiden säännöllinen huolto ja tarkistus on avain niiden pitkään ikään. Puhdistamalla vanteet säännöllisesti ja tarkistamalla ne mahdollisten vaurioiden varalta, voit välttää yllättävät ongelmat ja mahdolliset kalliit korjaukset.

Vaikka vanteet ovat suunniteltu kestämään, ne eivät ole immuuneja vaurioille. Tärkeintä on ymmärtää, että vanteiden kunto vaikuttaa suoraan auton turvallisuuteen ja suorituskykyyn. Säännöllisellä huollolla, oikeanlaisella kiristyksellä ja tarkistuksella varmistetaan, että matka jatkuu turvallisesti ja sujuvasti. Vastaus alkuperäiseen kysymykseen ”miten herkästi vanne hajoaa?” on vaikea vastata lyhyesti, näinpä sanomme että se voi riippua monesta eri syystä.

rikkinäisiä vanteita autokolarissa

Lähde:
https://www.is.fi/autot/art-2000005786409.html
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyhjentyyko-auton-rengas-mystisesti-tassa-on-syy-jota-harva-tulee-ajatelleeksi/b6319886-ca8b-4293-8134-6ba50a8a3c00