Kun kesä saapuu ja tiet kuivuvat, moni autoilija vaihtaa renkaansa talviversioista kesäisiin. Mutta kuinka kauan nämä kesärenkaat oikeasti kestävät? Se on kysymys, joka ei ole ainoastaan ajankohtainen kustannusten, vaan myös turvallisuuden kannalta.

Renkaiden ikääntyminen ja sen merkit

Kumimateriaali, josta auton renkaat on valmistettu, ei ole ikuisesti kestävää. Ajan myötä ja käytön vaikutuksesta renkaan kumiseos kovenee ja menettää ominaisuuksiaan. Tämä prosessi voi olla nopeampi joillakin renkailla kuin toisilla, ja monet tekijät – kuten ajotyyli, rengaspaineet ja renkaan säilytysolosuhteet – vaikuttavat renkaiden kestoon.

Agressivinen ajotyyli voi kuluttaa renkaitarenkaanpaineet 
Kuvassa: Aggressiivinen ajotyyli kuluttaa renkaita, etenkin jos renkaanpaineet ovat väärät

Vaikka urasyvyys on selkeä merkki renkaiden kulumisesta, vanheneminen ei aina näy ulospäin. Halkeilu renkaiden ulkopinnoissa on yksi yleinen merkki kumiseoksen vanhenemisesta, mutta kaikkia merkkejä ei välttämättä huomaa paljain silmin.

Pitääkö renkaat vaihtaa ennen kuin ne ovat kuluneet?

Vaikka monet autoilijat odottavat, että kesärenkaat kuluvat fyysisesti loppuun ennen kuin ne vaihdetaan, renkaan iän perusteella saattaa olla turvallista vaihtaa ne aikaisemmin. Kymmenen vuotta valmistusajankohdasta on yleinen suositus renkaan kokonaisiälle, mutta monet asiantuntijat suosittelevat renkaiden uusimista jo kuuden vuoden käytön jälkeen.

Miksi näin? Koska renkaan ikä voi vaikuttaa sen toimintaan tietyissä olosuhteissa, kuten sateessa, missä vesiliirron riski kasvaa kumiseoksen menettäessä pitoaan. Tämä voi tehdä ajamisesta vaarallisempaa, vaikka rengas ei näyttäisikään kuluneelta.

Kuinka säilyttää renkaita oikein ja pidentää niiden ikää?

Renkaiden oikeaoppinen säilytys on avainasemassa, kun halutaan pidentää niiden käyttöikää. Parhaat olosuhteet renkaille ovat viileä, kuiva ja pimeä tila. Muista, että renkaita ei tulisi säilyttää suorassa auringonvalossa tai paikoissa, joissa on suuria lämpötilan vaihteluita.

Oikeaoppinen varastointi estää kumin kovettumista ja halkeilua, mikä voi heikentää renkaan suorituskykyä. Lisäksi oikeat rengaspaineet ja säännölliset tarkistukset voivat pidentää renkaidesi käyttöikää huomattavasti.

Kuten varmaan huomaat, riippuu renkaiden kesto monista tekijöistä, eikä ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, kuinka kauan kesärenkaat kestävät. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että renkaat ovat yksi auton tärkeimmistä turvallisuuskomponenteista. Vaikka ne näyttäisivät hyvältä, vanhat tai kovettuneet renkaat voivat olla riski liikenteessä. On viisasta tarkistaa renkaiden kunto ja ikä säännöllisesti ja olla valmis investoimaan uusiin, kun aika koittaa.

Lähteet:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180729
https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/auton-renkaat/