Oletko ostamassa uusia vanteita autollesi? Vanteiden valinnassa on monia näkökohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon. Yksi näistä on vanteen ET tai toisin sanoen offset-luku. Mutta mitä tarkoittaa vanteen ET ja miksi se on niin tärkeä?

Vanteen ET-luku kertoo, kuinka syvällä tai ulkona vanne sijaitsee suhteessa auton pyöräkoteloon. Tämä luku vaikuttaa paitsi auton ulkonäköön, myös sen ajokäyttäytymiseen ja jopa renkaiden kulumiseen.

Miten ET luku lasketaan?

ET-luvun määrittäminen ei vaadi insinöörin taitoja, mutta sen ymmärtäminen on oleellista. Luvun laskeminen alkaa vanteen leveyden mittaamisella. Tämä luku jaetaan kahtia, jolloin saadaan selville vanteen keskilinja, tämä on ET nolla. Seuraavaksi, täytyy mitata etäisyys kiinnityspinnasta vanteen ulkoreunaan. Keskilinjasta vähennetään tämä syvyys, ja näin saadaan selville vanteen ET-luku. Helppoa kuin heinänteko, eikö vain?

Positiivinen ja negatiivinen ET-luku

ET-luvun merkitys korostuu sen arvon ollessa joko positiivinen tai negatiivinen:

  • Positiivinen ET-luku tarkoittaa, että kiinnityspinta on vanteen keskilinjan ulkopuolella. Tämä voi aiheuttaa vanteen olevan liian syvällä pyöräkotelossa, mikä saattaa aiheuttaa hangausta auton muihin osiin, kuten jarruihin.
  • Negatiivinen ET-luku puolestaan tarkoittaa, että kiinnityspinta on keskilinjan sisäpuolella. Vanne työntyy tällöin ulospäin pyöräkotelosta, mikä voi aiheuttaa renkaan ottavan kiinni pyöräkoteloon.

Mutta, koska kaikissa autoissa on eri ET luvut vakiona, voi tämä luku vaihdella jopa saman valmistajan autoissa.
Esimerkiksi BMW:n eri sarjoissa on eri ET luvut vanteille, mikä tarkoittaa lyhyesti sanottu että et voi esimerkiksi asentaa 5-sarjan vanteita 3-sarjan autoon.

ET offset merkitys

Vaikka offset saattaa kuulostaa pelkältä numerolta, sillä on suuri vaikutus ajoneuvon suorituskykyyn ja ajettavuuteen. Virheellinen ET-luku voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten epätasaista rengaskulumista, huonompaa ajettavuutta tai jopa vahinkoja ajoneuvon osille. Tämä voi johtaa lisäkustannuksiin pitkällä aikavälillä. Oikea ET-luku varmistaa myös, että ajoneuvo näyttää hyvältä ja ajautuu tasaisesti, tarjoten parhaan mahdollisen ajokokemuksen.

Valitessa uusia vanteita, on tärkeää ymmärtää ET-luvun merkitys ja varmistaa, että valittu luku sopii juuri sinun ajoneuvoosi. Ammattilaisten puoleen kääntyminen voi auttaa varmistamaan, että saat oikeat vanteet ja renkaat, jotka tuottavat parhaan ajokokemuksen ja turvallisuuden. Toivomme että olet saanut paremman ymmärryksen kysymykseen ”Mitä tarkoittaa vanteen ET ?” ja voit valita itsellesi ja autollesi sopivat vanteet.

Lähde: https://www.carthrottle.com/news/what-wheel-offset-and-why-it-important-consider